Ősszel érkezhet az első HD 6000-es Radeon?

Az NVIDIA nemrég leplezte le az új generációs grafikus kártyáit, amelyekkel az AMD hat hónapja bemutatott Radeonjaira kontráztak rá. A vörös oldal azonban nem pihen, és rendkívül agresszív fejlesztési tempót diktálnak. Az eredeti ütemterveken a Northern Islands kódnéven fejlesztett megoldások voltak jelölve, de a friss pletykák szerint létezik a Southern Islands család is, ami egy vészforgatókönyv lehetett az Evergreen generáció modernizálására építve. A hírek a Cypresst leváltó lapkáról érkeztek, ami az adatok szerint túl van tape-outon, azaz a tervek véglegesítésén. A GPU továbbra is a 40 nm-es gyártástechnológiát használja, hiszen a TSMC egész egyszerűen törölte a 32 nm-es eljárást, és a 28 nm-re koncentrálnak. Ez utóbbinak a startja továbbra is az év legvégére van időzítve, ám a 40 nm-es technológia problémáiból kiindulva egy esetleges, több hónapos csúszás sem kizárható.

Hirdetés

Az eddigi adatok kissé áttervezett architektúráról árulkodnak, azaz az alapok továbbra is az R600-ra építkeznek. A SIMD tömbök felépítése nem változik, ám elképzelhető némi finomhangolás, ami a hatékonyabb feldolgozást segítheti elő. Az AMD valószínűleg a domain shader kódok kezelésén javíthat, ami jelenleg a legfőbb problémájuk, emellett a textúrázók hatékonyságát is növelhetik, hiszen a DirectX 11-ben bevezetett tesszelláció rengeteg pluszmunkát teremt a létrehozott háromszögek feldolgozásakor. A nemrég megjelent Metro 2033 játék alatt ez látható is, hiszen a program maximális grafikán játszhatatlan a jelenlegi egy GPU-s kártyákon, sőt a dupla lapkával felvértezett HD 5970 esetében sem a legjobb a helyzet. A tesszellálás kikapcsolása természetesen minden rendszeren komoly sebességnövekedést eredményez, ám ez valószínűleg nem vigasztalja a csúcskategóriás grafikus vezérlőt birtokló felhasználókat.

Ruby már felkészült
Ruby már felkészült

A főbb változások a pletykák szerint főleg a másodlagos gyorsítótárat érintik, ami minden bizonnyal írható lesz. Emellett a Cypressben található két darab, 800 shader processzorral szerelt blokk külön setup egységet kaphat. A lapka méretéről nincsenek pontos adatok, de valamivel 400 mm² alá saccolják a jól értesült szivárogtatók. Az órajelekről túl korai még beszélni, de várhatóan 1 GHz-en is ketyeghet majd a mag, a 256 bites memóriavezérlő pedig a 6 GHz-es effektív frekvencián üzemelő GDDR5 memóriákat is támogatja, amelyek az év második felében futnak be.

Az eddig ismeretlen kódnevű GPU a HD 6700 sorozatot képviselheti, és a HD 5970, valamint a HD 5870 közé ékelődhet be. Ez azt is jelenti, hogy az AMD jelenlegi csúcsmodelljének uralkodását semmi sem fenyegeti, hacsak az új lapkára építve nem készül két GPU-s kártya; ám a kiszivárgott adatok szerint a maximális fogyasztás 220-230 watt köré várható, így egy esetleges új csúcsmodell csak az év legvégén jelenhet meg.

Dirk Meyer, az AMD elnök-vezérigazgatója már az év elején bejelentette, hogy idén érkezik az új generáció, de minden bizonnyal nem a fenti vészforgatókönyvet próbálta előre felvázolni. A kisebb lapkákról még nincsenek információk, de a vállalat eddigi stratégiája szerint a teljes generációváltás előtt egy úgynevezett pipe cleaner chipre is lehet számítani, ami felderíti a 28 nm-es technológia esetleges buktatóit. A múlt évben ezt a szerepet az RV740 kódnevű termék látta el, aminek a sikerét az AMD feláldozta egy nagyobb cél érdekében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés