Rengeteg DirectX 11-es Radeont szállított le az AMD

Az AMD bejelentette, hogy a legutóbbi összesítés alkalmával átlépték 800 000-es határt a leszállított DirectX 11-es Radeonok esetében. Az előbbi értékből 500 000-et tesz ki a középkategóriás Radeon HD 5700-as széria, míg 300 000-et a felső- és csúcskategóriás HD 5800,  illetve 5900 család. A vállalat természetesen elégedett az eredménnyel, és a szóvivő megjegyezte, hogy a TSMC részben orvosolta a 40 nm-es gyártósorokat érintő hibákat, aminek hatására idén az egymilliós álomhatár is átléphető.

Hirdetés

A két hónap alatt elért 800 000-es eredmény egyébként jónak tekinthető egy új generációs szériától. A Jon Peddie Research elemzése szerint a legutóbbi negyedévben havonta közel hétmillió diszkrét grafikus kártyát szállítottak le a gyártók, melyeknek nagy része természetesen az olcsóbb kategóriából került ki. A jövő év első negyedévében a HD 5000 szériás Radeonok ezt a réteget is lefedik, így még több gépbe kerülhet DirectX 11-es API-val kompatibilis videokártya. Bár itt fontos megjegyezni, hogy az árérzékeny szegmensbe szánt rendszerek nem pont a játékok alatt fognak tündökölni, hanem képesek a Windows 7 DirectCompute felületén keresztül a compute shader 5.0-ba írt programokat futtatni. Ennek megfelelően számos olyan általános feladat bízható a grafikus vezérlőre, melyeket eddig a processzor hajtott végre, többnyire lassabb feldolgozás mellett.

Érdemes megjegyezni, hogy a fenti eredmény lehetett volna jobb is, ugyanis az igény rendkívül magas az új generációs DirectX 11-es kártyákra. Főleg a Radeon HD 5800 széria sínylette meg a TSMC gyengélkedését, ám lassan kezd helyrerázódni a rend. Ettől függetlenül a felsőkategóriás termékek esetén az árazás nagyon szétszórt, ugyanis az olcsóbb helyekről gyorsan elkapkodják a frissen érkezett Radeon HD 5800-akat, míg az extra haszonkulcsot alkalmazó boltokban gyakorlatilag állandóan elérhető a kártya. Utóbbi stratégia nem életképtelen, ugyanis a visszajelzések alapján bőven akadt olyan vásárló, aki a várakozás helyett az extrasarcot választotta. Ez a játék persze csak addig játszható, amíg a leszállított készlet mennyisége nem elég az igények kielégítéséhezk .

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés