Újra gondban a TSMC

Ismét előtérbe kerültek a TSMC 40 nm-es gyártósorainak problémái. A vállalat jó ideig sötétben tapogatózott a megoldás kapcsán, míg végül sikerült megtalálni a megoldást, melynek hatására jelentősen nőtt a termelésben lévő lapkák kihozatala. A friss információk szerint a bérgyártó folyamatosan fejleszti a gyártástechnológiát, ám újabb problémák merültek fel, melynek hatására a nyár végére elért 60%-os átlagos kihozatali arány 40%-ra csökkent.

Az adatok hallatán felkerestük a TSMC-t, hogy kommentálja a történteket. A szóvivő szerint nem lehet komoly problémákról beszélni. A fejlesztések folyamatosan zajlanak, mivel a partnerek és maguk a vállalat mérnökei sem elégedettek az eredményekkel. Az év végére azonban rengeteg új gyártósort telepítenek, amik minden eddiginél jobb kihozatalt garantálnak a 40 nm-es eljárás esetében.

A fenti problémák talán az AMD-re hatnak ki a legjobban. A kereskedők ugyanis jelentették, hogy a vörös oldalon a Radeon HD 5850 jelzésű kártyák 10-20 dolláros áremelkedésen mennek keresztül. A változás vélhetőleg a magas kereslet és az alacsony készlet miatt következik be. Az új árazás következtében a friss felsőkategóriás kártya 290-300 dollár körül keres majd gazdát. Bár a szeptemberi startnál is nagyjából ennyibe kerültek, az elmúlt hetekben 260 dollárig is csökkent az ár, így a termék alig egy hónapos karrierje alatt igencsak ingadozó árazást tudhat a magáénak.

Az AMD szerencséje, hogy a legfőbb konkurensként nyilvántartott GeForce GTX 285 nevű modellt is nagyon nehéz megtalálni, így a legtöbb vásárlónak csak a várakozás marad ebben a szegmensben. Esetleg páran megfontolják a ráfizetést is, így 90-100 dollárral drágábban egy Radeon HD 5870-et lehet vásárolni, amelyből már kellő mennyiséget szállítottak le. Az NVIDIA új generációs termékeinek megjelenésről továbbra sincs hivatalos álláspont, ám a pletykák szerint még decemberben befuthat a legelső, Fermire épülő grafikus kártya.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés