Még egy Atom platform érkezik a szerverekbe

Az Intel nem csak az Avoton kódnevű, mikroszerverekbe szánt fejlesztéssel készül, hanem egy Rangeley néven ismert rendszerchipen is dolgozik, mely kifejezetten a kommunikációs- és hálózati infrastruktúra piacát célozza meg.

Az új lapka 22 nm-es gyártástechnológiával készül, és a Silvermont kódnevű magokat tartalmazza, amely már képes az utasítások sorrendjétől független, azaz out of order elvű feldolgozásra. A hírek szerint a SoC sok szempontból az Avoton platformot másolja, így 2, 4 és 8 magot tartalmazhat, és két-két mag 1 MB kapacitású L2 gyorsítótárat oszt majd meg, tehát a másodszintű gyorsítótár mérete rendre 1, 2 és 4 MB lehet. A memóriavezérlő kétcsatornás lesz, de arról nincs adat, hogy a csatornák milyen szélesek, az azonban biztosnak tűnik, hogy 1600 MHz-es effektív órajelű DDR3 vagy DDR3L memóriák használhatók.

A Rangeley lapka négy darab 3 Gbps-os és két darab 6 Gbps-os SATA portot kínál. Ezt kiegészíti a négy darab Gigabit Ethernet vezérlő, és szintén négy darab USB 2.0-s interfész. A chip négy darab PCI Express 2.0-s vezérlőt tartalmaz, ezek 4-4 csatornát kínálnak. Ezenkívül a szükséges I/O opciók is megtalálhatók a chipben.

Amiben az Avotohoz képest eltérés lesz az a kriptográfiai motor megléte. A Rangeley SoC ugyanis Intel QuickAssist technológiájára alapozva rendelkezik 128, 192 és 256 bites AES, 3DES, DES és Kasumi támogatással. Ezenkívül a rendszer képes hitelesítésre és publikus kulcs titkosítására is, de kapott véletlenszám generátort is.

A BGA tokozást használó Rangeley SoC TDP fogyasztása 20 watton fog tetőzni. A leggyorsabb modell 10 Gbps-os tempót érhet el 128 bites AES titkosítás során. Az alacsonyabb fogyasztású megoldások 7-8 wattos TDP osztályba kerülnek, és az előbbi mérésben a tempójuk 2 Gbps-ra is korlátozódhat. A Rangeley platform megjelenése az év második felében esedékes.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés