Hivatalosan is bemutatkozott a szerverekbe szánt Atom

Az elmúlt év végén írtunk először a Centerton kódnevű Atom SoC-ról, mely a Bordenville platform része, és immáron hivatalosan is elérhető. Az Intel már korábban bejelentette a specifikációkat, amiről egy hírt is közöltünk nemrég. A lapkák szállítása már korábban megkezdődött a partnerek felé, így a vállalat csak a formai bejelentésre fókuszált.

A Centerton kódnevű Atom 32 nm-es gyártástechnológiára épül, és két darab Saltwell architektúrára lapozó processzormagot tartalmaz, melyek támogatják az AMD64, vagy más néven x86-64 utasításkészletet, továbbá a Hyper-Threading technológia alkalmazásával magonként két logikai szálat kezelnek. Az egyes magokhoz 512 kB-os másodszintű gyorsítótár kapcsolódik, és a lapka egycsatornás DDR3-as memóriavezérlője az 1333 MHz-es effektív órajelen üzemelő ECC-s modulokat is támogatja. A platform jellegéből adódóan SO-DIMM memóriák használatára lesz lehetőség, és a modulonkénti 8 GB-os kapacitás is megoldható. A beépített PCI Express vezérlő a 2.0-s szabványnak felel meg, és nyolc csatornát kínál, ezenkívül a déli híd is integrált, így a Centerton egy komplett SoC megoldás. Természetesen az egyéb vezérlőket a PCI Express 2.0-s csatornákra lehet csatlakoztatni, függően attól, hogy a szerver gyártója mit szeretne. A lapkán belüli kommunikáció a szerverpiac igényeihez mérten átalakult, így a Centerton SoC 8,5 GB/s-os belső busszal dolgozik az I/O kommunikáció esetében, emellett a Saltwell mag kiegészült a VT-x technológia támogatásával.

Az FCBGA1283-as tokozású, S1200-as sorozató Atomok paramétereit alábbi táblázat részletezi:

Intel Centerton - szerverekbe szánt Atom S1200-as sorozatú SoC
Típus Órajel
L2 cache
Hyper-Threading Fogyasztás (TDP)
S1220 (2 mag) 1,6 GHz
1 MB van 8,1 W
S1240 (2 mag) 1,6 GHz 1 MB van 6,1 W
S1260 (2 mag) 2 GHz
1 MB van 8,5 W


[+]

A megcélzott szegmens tekintetében az új Atom az alacsony fogyasztású szerverek piacára érkezik. Ez egy új területként jellemezhető, és alapvetően nem a nyers teljesítmény maximalizálása a cél, hanem az egységnyi fogyasztás mellett elérhető relatív sebesség. Pontosan ezért ezen a területen inkább az energiahatékonyság számít. Az elemzők szerint a szerverpiac a jövőben ebbe az irányban fog növekedni, így nem véletlen, hogy a legtöbb fejlesztéssel itt élnek a cégek. Az efféle rendszereknek a MapReduce applikációk, az offload memcached technika, a nagy adathalmazok kezelése és az egyszerű szolgáltatások futtatása a legjobb terep. Ezek azok a szituációk, ahol többet ér az energiahatékonyság, mivel a feladatok nagyon jól skálázhatók.

Az Atom S1200-as processzorok pontos árazása még nem ismert, de a hírek szerint az S1220-as modell 54 dollárba kerül 1000 darabos rendelés esetén. A gyártópartnerek közül a Dell, a HP és a Supermicro biztosan épít majd szervert az újdonságra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés