Szivárgó adatok az Intel Bay Trail-T platformról

Hirdetés

A Clover Trail kódnevű megoldás jórészt csak papíron startolt el, de máris megérkeztek az adatok a Bay Trail-T platformról, mely a következő generációs, tabletekbe szánt Intel Atom SoC, de ami ennél is fontosabb, hogy komoly előrelépést jelent majd a Clover Trailhez viszonyítva. Az alapokat a Valleyview kódnevű fejlesztés adja, melyről korábban már részletesen írtunk, így a linkelt hírben szereplő adatokat nem ismételnénk meg.


(forrás: Mobile Geeks) [+]

A Bay Trail-T tulajdonképpen a tabletekbe való Bay Trail platform, így elsősorban a fogyasztás csökkentése a cél. A Valleyview-T nevű SoC tehát olyan irányú fejlesztéseket tartalmaz, mely ideálissá teszi a rendszert a kisebb méretű mobil eszközökbe. A 22 nm-es gyártástechnológiával készülő chip bevezeti a Silvermont architektúrára épülő processzormagokat, melyek végre out of order elvű feldolgozást alkalmaznak, azaz a korábbi Atomokkal ellentétben képesek az utasítások sorrendtől független végrehajtására. A kiszivárgott dia szerint négy mag lesz beépítve, és ezek 2,1 GHz-es órajelen üzemelhetnek, de eltűnik a Hyper-Threading technológia támogatása. Utóbbi persze nem olyan nagy gond, mivel az újratervezett architektúra valószínűleg nem igényli annyira, mint az aktuális Atomok. Az Intel szerint 50-60%-os teljesítményelőny mérhető majd a Clover Trail platformhoz képest, ami elég szép eredmény.


(forrás: Mobile Geeks) [+]

A legnagyobb változás azonban még sem a processzor oldalán történik. A Valleyview-T nevű SoC esetében az Intel végre mellőzi a PowerVR SGX545-ös IGP-t, ami manapság a legnagyobb problémája az Atom platformoknak. Az Intel egy Gen7 architektúrára épülő rendszerben gondolkodik, melyet az Ivy Bridge is használ, de némileg módosítva, hiszen a fogyasztás megfelelő szinten tartása érdekében a teljesítményt is kontrollálni kell. Arról egyelőre nincs adat, hogy ez pontosan mit jelent, nyilván csökken az órajel és a feldolgozók száma, de a konkrét adatok még titkosak. Az Intel azonban háromszoros vagy nagyobb gyorsulást vár a Clover Trail platform IGP-jéhez viszonyítva. Ez komoly eredménynek tűnik, de meg kell jegyezni, hogy a konkurens AMD Hondo APU IGP-je már most is hatszor gyorsabb a Clover Trail megoldásánál, így a Bay Trail-T platform ezen a ponton inkább csak a felzárkózást szolgálhatja.


(forrás: Mobile Geeks) [+]

A DirectX 11-es API támogatása viszont komoly előrelépés, így ez lesz az első olyan Atom platform, mely a Windows 8 összes szolgáltatását képes kihasználni. Bevezetésre kerül a HDMI 1.4 támogatása is, illetve a Bay Trail-T képes lesz 2560x1600 pixeles kijelzőket kezelni. A memóriavezérlő is változik, de erről az első bekezdésben linkelt hírben már írtunk. A Valleyview-T nevű SoC az LPDDR3 szabványú memóriák közül az 1066 MHz-es effektív órajelű lapkákat támogatja, kétcsatornás módban pedig 17 GB/s-os is lehet a memória-sávszélesség. Eltűnik viszont a CoPOP tokozás támogatása, így a rendszermemória nem kerülhet a lapkára.

A Bay Trail-T platform valamikor 2014-ben, ezen belül is az év elején érkezhet, így a Clover Trail még sokáig elérhető lesz a gyártók számára. Utóbbi nem feltétlenül kellemes hír, ám végre tudja a felhasználó, hogy mikor is jelenhet meg egy Windows 8-at tökéletesen támogató Intel Atom platform.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés