Ultrabook + MasterCard = biztonságos online vásárlás egyetlen érintéssel

Az interneten lebonyolított vásárlások száma és forgalma rohamléptekben fejlődik, a Forrester Research kutatásai szerint tavaly csak az Egyesült Államokban ez az összeg elérte a 176,2 milliárd dollárt, és az előrejelzések szerint a következő 5 évben ennek duplája sem elképzelhetetlen. Ennek tudatában nem is olyan meglepő, hogy a mai napon egy nem éppen átlagos, több évre együttműködési szerződés megkötését jelentett be az Intel és a MasterCard, mely koprodukciótól a jövő online vásárlásának revolúcióját várják.

A felek saját szakterületük legjavát adják a közösbe: a MasterCard az átutalási procedúrában szerzett hihetetlen tapasztalatát, az Intel pedig a hardverfejlesztés és hardverszintű biztonság alapos ismeretét. Az új fizetési metódus az Intel Ultrabook eszközök lehetőségeit használná ki, de amennyiben sikerrel zárul a projekt, a jövőben más Intel alapú számítógépet is felvérteznének a képességgel.

Alapjában véve a MasterCard PayPass eljárás felhasználásának tágításáról van szó, mely egy NFC (Near field communication) alapú fizetési mód. Lényege, hogy a személy hitelesítése egy egyedi hardverkulcs (kártya, kulcstartó, kompatibilis telefon) segítségével történik, amit egyszerűen csak a leolvasóhoz kell érinteni. Mindez online úgy történne, hogy az Ultrabook magában foglalja az NFC chipet, hozzáérintjük a „kulcsot”, és pár kattintással már túl is vagyunk a fizetési műveleten anélkül, hogy kilométeres kártyaszámokat és pin vagy egyéb biztonsági kódokat kellene bepötyögni.

A fokozott biztonságot az Intel Identity Protection Technology (IPT) nyújtaná, mely szintén egyedi, a számítógéphez kötött hardverkulcson (token) alapszik, így a kétszintű védelem lehetővé teszi, hogy egy suhintással teljesen biztonságos és gyors vásárlásokat végezzünk. Elnézve az együttműködő nevek nagyságát és a közös érdeket, szinte biztosra vehetjük, hogy hallunk még a projektről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés