A Sony még kivár az ultrabookok ügyében

A Sony egyelőre szkeptikus az ultrabookok kapcsán, és a hírek szerint egyelőre nem is kíván olyan notebookot tervezni, mely megfelel az Intel által specifikált követelményeknek. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a Sony végleg elzárkózik a kategóriától, de egyelőre kivárnak.

Hirdetés

A japánok tulajdonképpen azzal az indokkal utasítják el az ultrabookat, amiket korábban már más gyártók is megfogalmaztak, és amiről már múlt héten is beszámoltunk: az ultrabook gyártási költségei magasak, de árukat 1000 dollárra (nagyjából 740 euróra), vagy az alá kell belőni, ami végeredményben azt jelenti, hogy a gyártók csak alacsony profitot tudnak termelni. Az ULV processzor és egyéb inteles hardverek összesen az 1000 dolláros keret negyedét elviszik, míg a maradékból kell az SSD-t, a memóriát, a kijelzőt, és a többi drága komponenst beszerezni, valamint az egyéb járulékos dolgokat (szállítás, csomagolás, garancia, munkabérek, kutatás és fejlesztés) fedezni.

Sony Vaio Z sorozat
Sony Vaio Z sorozat

Ez persze nem (csak) arról szól, hogy a gyártóknak kevesebb marad a zsebben, hanem arról is, hogy az ultrabook irányadó specifikációi, mint az unibody külső, radikális tömeg és méretcsökkentés további pénzt vesz ki a gyártók zsebéből, mivel a mostani moduláris felépítéssel szakítani kell, ezért a gyártás beindításhoz jelentősen át kell alakítani a gyártósorokat, illetve képzésre is rengeteg plusz pénzt kell költeni.

A gyártók egyelőre éppen ezért rendkívül óvatosak, és csak az Acer, az ASUS, a Lenovo és a Toshiba jelentette be, hogy beszáll a ringbe. Mindeközben a Samsungnak is van gépe, ami megfelel az ultrabook specifikációknak, a Sony Vaio Z sorozat pedig nem áll távol tőle, csupán az áruk jóval magasabb, mint amit az Intel meghatározott.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés