Magyarázkodik computexes demója kapcsán az Intel

Elfelejtettek szólni, hogy a 28-magos 5 GHz közelében működő lapka tuningolt volt.

Az Intel szempontjából a Computexen tartott prezentáció alapvetően gond nélkül lezajlott, a 28-magos processzor, 5 GHz közelében történő demonstrációjának viszont komoly utóélete lett. Eredetileg az Intel elfelejtette mondani, hogy a terméket tuningolták, amit egyébként a saját blogbejegyzésünk végébe beleírtunk, hiszen a vállalat nem takarta ki az ipari igényekhez tervezett fázisváltásos hűtőt, ami a processzor megfelelő hőmérsékleten tartásáért felelt, ez tehát messze nem az otthoni körülményeket demonstrálta. Az alkalmazott egység ráadásul a méretesebb darab volt, így a hűtési teljesítménye elérhette az 1000 wattot is, ami egyébként 1 kW-os fogyasztással is jár a hálózat oldaláról nézve.

Utólag kiderült, hogy az egész rendszer alapja egy speciális, 29 fázissal rendelkező alaplap volt, ami akár 1200 wattot is tudott biztosítani a CPU-nak, és feltételezések szerint maga a 28-magos, 5 GHz-hez közel járatott lapka is nagyjából 1 kW-ot fogyaszthatott, miközben az üzemhőmérséklete 0°C alatt maradt.

Igazából ebből nem lett volna semmi gond, hiszen ilyet azért bármikor lehet demonstrálni, csak ezt a legtöbb média úgy hozta le, hogy az Intelnek az év végén lesz 28 maggal rendelkező, 5 GHz-es órajelen üzemelő processzora. Ez már a Santa Clara-i óriáscégnek is probléma, hiszen fél évvel később ezt majd számonkéri rajtuk a világ, így végül közleményben tudatták, hogy a computexes demonstráció alkalmával, az izgalom hevében elfelejtették megemlíteni, hogy a szóban forgó lapka tuningolva volt.

A teszthez használt alaplapot egyébként a Gigabyte gyártotta, de az Intel sehol sem emelte ki ezt a tényt. Ezzel a processzorral ugyanis a Gigabyte és az ASUS is demonstrálta az LGA3647-es tokozású prototípus alaplapjait, ugyanakkor az órajelekről itt már nem esett szó, de a Gigabyte standján érdekes módon az 5 GHz-ről már úgy beszélt a vállalat, mint egy tuninggal elérhető érték.

Egyébként eléggé valószínű, hogy az Intel tényleg csak elfelejtette a tuning tényét kiemelni. Az efféle előadásoknál amúgy is stresszhelyzetbe kerül az ember, és bizony, ha véletlenül azt a szót hagyja ki, ami a lényeg, akkor abból probléma lehet. Az biztos, hogy az Intel semmiképpen sem szerette volna, ha az emberek az év végén 28-magos, 5 GHz-en üzemelő processzort várnak tőlük, mert ez nem hozható a tervezett 300 wattos TDP kereten belül, és felelőtlenség lenne megígérni, majd az ígéretet messze alulmúlni. Ettől függetlenül az aktuális korrekcióra vonatkozó közlemény valószínűleg nem jut majd el mindenhova, de ezzel már aligha lehet mit kezdeni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés