Aktívan ügyködnek a felhasználók a régebbi Intel IGP-k támogatásán

Az Intel IGP-k esetében jellemzően gyenge pont, hogy a vállalat rendkívül rövid terméktámogatást kínál az egyes megjelent termékekhez. Gyakorlatilag az új generáció befutásával az előző generációs hardver már legacy támogatási fázisba kerül, ami azt jelenti, hogy szoftveres újítást akkor sem kap, ha elvben képes lenne támogatni. Sajnos ennél is nagyobb probléma, hogy nagyjából két évvel a termék megjelenése után a long legacy fázis lép érvénybe, ami egyenlő azzal, hogy a driver fejlesztése csak a Windows operációs rendszert érintő kritikus hibák javítására korlátozódik. Ezzel kapcsolatban a legnagyobb gond, hogy egy adott program működésében észlelhető probléma, vagy az alkalmazás futtathatatlansága az Intel szerint nem kritikus hiba, így nem is javítják ezeket.

A rossz hír, hogy a hivatalos támogatás tekintetében ezzel együtt kell élni. De jó hír, hogy a felhasználók nem törődnek bele, hogy a drágán megvásárolt terméküket a világ egyik legnagyobb cége nem hajlandó normálisan támogatni. Az Intelli Modder 32 csoport azért alakult meg, hogy amit az Intel nem végez el, azt elvégezzék a hozzáértők, köztük Glen Wendell Aida, illetve Arka Mukherjee.

Mindkét programozó célja, hogy az Intel ügyfelei ne új termékért rohanjanak a boltban, hanem használják a meglévőt, hiszen abban még van kraft, csak az Intel ennek előcsalogatásával nem törődik. Persze a meghajtók fejlesztése annyira nem könnyű feladat, hiszen vissza kell fejteni a rendszer működését, ami rengeteg időt és komoly szaktudást is igényel. Öreg motorosok emlékezhetnek még, hogy régen is voltak hasonló kezdeményezések az NVIDIA és az ATI (AMD) hardverekre vonatkozóan, de az említett cégek jellemzően mindent kifacsarnak a hardverekből, illetve a hivatalos terméktámogatási ciklusuk is minimum 4-6 éves, ami manapság bőven elég, így a nem hivatalos driverekre vonatkozó projektek felhasználói igény hiányában egyszerűen leálltak.

Az Intelli Modder 32 csoport jelenleg hatféle drivercsomagot kínál rég elfeledett, de esetenként nem túl régi termékekhez. A Quadro és a Solo az Intel GMA X3100-as IGP-hez készül. Utóbbi a stabil, míg előbbi a Windows 7 és Vista operációs rendszerekhez tervezett működő, de kevésbé stabil verzió.

A Windows 8-hoz készült 32 és 64 bites Quebec csomagok támogatást kínálnak az Intel GMA 4000 szériás IGP-ihez. A legfrissebb 1.2-es a meghajtók béta állapotúak, de 4K-s kijelzőket is támogatnak, illetve számos játékhoz kínálnak optimalizálást, így például a World of Tanks az Intel hivatalos meghajtójához képest akár 50%-kal is gyorsabban futhat.

Az újabb hardverekre rátérve az Intelli Modder 32 csoport megoldotta a Cedar Trail platform GMA 3600-as sorozatú IGP-jének használatát Windows 8-on. A Yankee csomaggal nem fagy le a modern felhasználói felület, illetve néhány alkalmazás futtatása is lehetséges. Sajnos itt még mindig sok a kompatibilitási probléma, ami arra is visszavezethető, hogy a Cedar Trail platform lényegi támogatása már termék bolti árusításának megkezdésekor megszűnt. A Yankee csomag az Intel Windows 7-hez készített driverérenek visszafejtéséből született meg. Lényeges extrája, hogy a kijelzővel kapcsolatos beállítások megváltoztatások után is lehet problémamentesen H.264-es videót nézni a Windows Media Player programon, továbbá a Blu-ray filmek nézésénél sem kell ügyelni arra, hogy az egyes objektumok (például egérkurzor) ne legyenek egy pillanatig sem aktívak a lejátszón belül. A hivatalos Windows 7-es meghajtó esetében erre figyelni kellett, mivel azokon a helyeken ahol bármilyen objektum megjelent eltorzult a kép akár az egész lejátszás idejére.

A 32 és 64 bites Quantic csomagok a Clarkdale kódnevű termékek HD Graphics IGP-jéhez valók. Utóbbira van hivatalos Windows 8 támogatás a Microsoft Update felületén keresztül, csak ebből számos olyan dolog kimarad, ami amúgy fontos (például az OpenGL meghajtó). A Quantic egyelőre egy béta állapotú fejlesztés, de a visszajelzések alapján már most jobban működik, mint a gyári driver, és komoly extrája, hogy gyorsan képes futtatni a Minecraftot. Erre a programra az Intel gyakorlatilag nem figyel, így nem meglepő, hogy a felhasználói driverek ezen a ponton jobbak.

A leggyorsabban a 64 bites Omega csomag fejlődik, mely már a 2.0-s változatnál jár, és javában készül a 3.0-s opció is. A Windows 7 és 8 operációs rendszerre telepíthető driver a Sandy Bridge kódnevű termékek IGP-jéhez való. Nagyon stabilnak mondható, hiszen nagyrészt a gyári kódra épül, de rengeteg specifikus optimalizálást tartalmaz, így a hivatalos meghajtónál több játékban is lényegesen gyorsabb. Nem ritka, hogy a HD Graphics 3000 az Omega driverrel lekörözi a hivatalos meghajtóval dolgozó HD Graphics 4000 teljesítményét.

Érdemes még megemlíteni, hogy az Intelli Modder 32 csoport készül egy Donkee csomaggal is, ami az Intel GMA 3150-es IGP-hez lesz használható, de erre még várni kell. A driverek legfrissebb verziói az alábbi oldalon lelhetők fel. Fontos kiemelni, hogy az Intel ezekre semmilyen garanciát nem vállal, hiszen nem hivatalos meghajtókról van szó, így telepítésüket mindenki csak saját felelősségre végezze el.

A Flash gyorsítást is alkalmazó eszközillesztők természetesen ingyenesek, illetve a projektek támogatására sem kér anyagi segítséget az Intelli Modder 32 csoport.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés