Hirdetés

Mégis marad a teljes OpenCL támogatás az új Intel driverben

Az Intel elérhetővé tette a 15.33.18.3496-es verziójú drivercsomagot, mely a Windows 7, 8 és 8.1 operációs rendszerekhez telepíthető, és tartalmazza a HDMI-hez használható audio-, valamint a Turbo Boost modullal kiegészített HD Graphics drivert, a Media SDK futtatási környezetet, illetve az OpenCL eszközillesztőt. A WHQL aláírással rendelkező meghajtó a HD Graphics 2500, 4000, 4200, 4400, 4600, 5000, illetve az Iris Graphics 5100 és Iris Pro Graphics 5200 IGP-vel rendelkező processzorokhoz telepíthető, azaz lényegében az Ivy Bridge, illetve a Haswell lapkákban található integrált grafikus vezérlőkkel kompatibilis. A mobil termékek esetében persze fontos megjegyezni, hogy nem mindegyik gyártó engedélyezte a gyári terméktámogatást, így ha az Intel által kiadott hivatalos meghajtók nem telepíthetők, akkor a notebook gyártójánál kell érdeklődni az esetleges frissítésekről.

A szokásos hibajavítások mellett a friss meghajtó legfontosabb újítása, hogy a korábbi eszközillesztőben a Pentium és Celeron termékekre vonatkozó OpenCL-es korlátozást visszavonta az Intel. Ezzel kapcsolatban a támogatás korábban is megmaradt, de a hitelesítést már nem vállalták fel. A vállalat azonban meggondolta magát (vélhetőleg a fejlesztők nyomására), és az OpenCL drivert ismét hitelesítik a Pentium és Celeron termékekre. Ezt az Intel várhatóan a későbbiekben sem egységesen fogja kezelni, ahogy az előző driver előtt is tették.

Az Intel a fentiek mellett számos lényeges hibát is kijavít a driver, illetve gyorsul a Haswell processzorok IGP-jében található fixfunkciós JPEG/MJPEG dekódoló is, ezt azonban egyetlen program, illetve még a Windows sem használja, így csupán elméleti extráról van szó.

Némi extra, hogy a meghajtó optimalizálásokat tartalmaz a Titanfall, illetve a Theif című játékokhoz. Ezzel kapcsolatban az Intel változtat a fejlesztési politikáján és az AMD, illetve az NVIDIA koncepciójához hasonlóan időnként béta meghajtókat is elérhetővé tesznek, hogy a játékosoknak ne kelljen egy-egy javításra heteket/hónapokat várni.

Az Intel új HD Graphics drivercsomagjának 32 és 64 bites futtatható verziója – Windows 7 és 8 operációs rendszerre – az előbbi linkeken érhető el. A pontos dokumentáció itt olvasható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés