Reagált a nem tuningra tervezett Core CPU-k tuningjára az Intel

Nem ajánlott, nem támogatott, lassulhat a rendszer és tönkretehet mindent (is), de azért lehet csinálni.

Jó ideje már annak, hogy az Intel a tuningot a K-s processzoraihoz köti, ez üzeni ugyanis a felhasználónak, hogy nincs szorzózár, viszont papíron nem ez az egyetlen módja a működési frekvencia emelésének. Nagyon régen a buszórajelet kellett növelni, és ezáltal a fix szorzó mellett is nőtt a magórajel, de az utóbbi pár generáció során ez az út nem volt járható. Persze a Skylake kódnevű fejlesztésnél az alaplapgyártók kísérleteztek ilyen módszerrel, de az Intel a mikrokód frissítésével bezárta a kapukat.

Az Alder Lake-S kódnevű megoldások esetében újra előkerült a buszórajel növelésének lehetősége, ugyanis az egyes alaplapgyártók így próbálják biztosítani a nem K-s processzorok tuningját. Az Intelnek ugyanakkor nagyon nem tetszik a kialakult helyzet, így a Tom's Hardware számára biztosítottak egy közleményt, amelyben a nem K-s 12. generációs Core processzorok tuningjának veszélyeit ecsetelik. A vállalat egyrészt leszögezi, hogy a tuningra nem vállal garanciát, amivel semmi újat nem írnak, ezzel a felhasználók többsége tisztában van. Nem mellesleg maguk az XMP memóriaprofilok is papíron tuningnak számítanak, aztán mégse érdekel senkit.

A fentieken túlmenően az Intel megjegyzi, hogy az órajel emelése és a feszültség módosítása negatív hatással lehet a termék élettartamára, ami nyilvánvalóan igaz, de a szilíciumostya igencsak sokáig működőképes, tehát a realitás talaján maradva még tuning mellett is bőven tud annyi évet működni egy processzor, hogy mire bármi gond adódna az órajelemelésből, addigra rég le lesz selejtezve.

Az Intel még az egyéb komponensek meghibásodását és a teljesítménycsökkenés lehetőségét is felveti. Ezek elképzelhetők, alapvetően bármi elromolhat egy PC-ben, akár tuningtól is, csak nem ez a jellemző, ahogy egy tuningbeállítás is okozhat lassulást, de utóbbi esetben más paramétereket kell választani.

A valós kérdés az, hogy az Intel egy későbbi mikrokódban megakadályozza-e buszórajel emelését és ezáltal a tuningot a nem K-s processzorok esetében. Egyelőre csak megpróbálják elrettenteni a felhasználókat ettől, így az alapvető üzenet annyi, hogy csak K-s processzorral érdemes tuningolni. Ez nyilván nem fedi a teljes igazságot, viszont lehet, hogy sokaknak rémisztő lehet a sok negatív információ, de a valóságban nagy kockázatot senki sem vállal azzal, hogy a buszórajelet megemeli, noha a garanciát ezzel nyilván bukják, ahogy tuning mellett általában.

Hosszabb távon nem tartjuk kizártnak, hogy Skylake-hez hasonlóan az Alder Lake-S modelleknél is bezárja a kapukat az Intel, tehát aki tuningolni szeretne és biztosra akar menni, mindenképpen K-s processzort válasszon. A többiek pedig nyugodtan élvezhetik a helyzetet addig, amíg lehet, és amíg reálisan tudják értékelni, hogy milyen kockázatokat vállalnak az alternatív tuninggal, gondolunk itt alapvetően a potenciális instabilitásra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés