Hirdetés

Nem fut optimálisan a Windows Defender bizonyos Intel CPU-kon

Bizonyos, népszerű segédprogramok fejlesztője azonban talált megoldást a problémára.

Érdekes cikket közölt nemrég a TechPowerUP!, amelynek célkeresztjében a Windows Defender működése áll. Utóbbi program egyszerűen nem fut optimálisan az egyes Intel processzorokon, konkrétan a 8., 9., 10. és 11. generációs asztali és mobil modelleken.

A gond lényegében annyi, hogy a Windows Defender valós idejű védelme az elméletben normálisnál több processzoridőt vesz igénybe. Ezt a ThrottleStop és a RealTemp segédprogramokat fejlesztő, Uncle Webb becenéven is ismert Kevin Glynn vette észre, amikor a ThrottleStopon dolgozott, és feltűnt neki, hogy a Windows Defender véletlenszerűen lefoglalhatja mind a hét hardveres teljesítményszámlálót (beleértve ebbe a három fixfunkcióst) a fentebb említett processzorokon. Ez a bootot követően bármikor megtörténhet, és amint bekövetkezik, az nagyjából 6% körüli teljesítményvesztéssel jár a több magot aktívan kihasználó alkalmazásokban, példaként felhozva a Cinebench R23-at, ahol látszik is a gond.

(forrás: TechPowerUP!) [+]

Érdekes módon a legújabb, vagy az említett modelleknél régebbi Intel processzorok nem viselkednek hasonló módon, ahogy az AMD megoldásai sem érintettek. Innen adná magát, hogy biztos valamilyen hardveres probléma van, de valójában nem. Az érintett processzorok nem csinálnak semmit sem rosszul, és ez igaz a Windows Defenderre is, egyszerűen csak a beállított működés nem optimális a programfuttatás szempontjából. Ez persze valószínűleg valamilyen programhiba következménye.

A részleteket tekintve az történik, hogy a már említett teljesítményszámlálók négyféle jogosultsági szintre konfigurálhatók: letiltott, OS (Ring-0), User (Ring>0) és úgynevezett "All-Ring levels". A legtöbb alkalmazás a legutóbbit állítja be, de valamiért a Windows Defender a User szintet konfigurálja véletlenszerű időközönként, ráadásul véletlenszerű időtartamra.


(forrás: TechPowerUP!)

Kevin Glynn a probléma detektálására és javítására készített egy Counter Control nevű segédprogramot, amelyet futtatva kideríthető, hogy a Windows Defender miképpen használja a fixfunkciós teljesítményszámlálókat. Amennyiben az első oszlop felső cellájában Defender vagy Warning felirat jelenik meg, akkor az egyes alkalmazások küzdhetnek egymással a megosztott teljesítményszámlálók feletti kontrollért, ami sebességvesztéshez vezethet. Ilyenkor lehetőség van a Reset Counters gombbal manuálisan módosítani a konfigurációt, és fontos, hogy ettől maga a Windows Defender nem válik működésképtelenné. Normal vagy Not Used felirat esetén természetesen nincs teendő, de ahogy fentebb említettük, bármikor beállhat a hardvert nem optimálisan használó állapot.

Nyilván a manuális módszer nem túl kedvező, hiszen a felhasználónak kell dolgoznia azért, hogy a Windows Defender ne igényeljen túlzottan sok processzoridőt, és érthető okokból a program letiltása sem kedvező döntés, hiszen ezt a Microsoft, sőt, maga Kevin Glynn sem ajánlja. Alternatív megközelítés lehet a ThrottleStop 9.5-ös vagy újabb verziója, amely a beállítások menüben tartalmaz egy Windows Defender Boost beállítást. Ez lényegében ugyanazt csinálja, mint a Counter Control segédprogram, csak automatikusan, az elindított programoknak megfelelően végzi a teljesítményszámlálók használatának optimális konfigurálását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés