Új vezérlőhíddal viszi be a munkaállomásokba az Alder Lake-S-t az Intel

A W680 alig különbözik a Z690-től, de egy fontos területen azért kínál némi extrát.

Az Intel az előző év októberében mutatta be hibrid asztali processzorcsaládját, amely Alder Lake-S kódnéven érkezett, és kezdetben az előbbi hírben szintén taglalt Z690-es vezérlőhíd volt a társa. Később persze a CPU-k és a vezérlőhidak tekintetében is alaposan kibővült a termékskála, de volt még egy tartalék a Santa Clara-i óriáscég tarsolyában.

A vállalat a munkaállomások piacára is be akarta vinni az Alder Lake-S generációt, ami abból volt látható, hogy számos processzoruk támogat ECC-t. Igen ám, de ennek sok értelme nem volt a 12. asztali Core generáció esetében, mert az elérhető Z690-es, H670-es, B660-as és H610-es vezérlőhidakkal ez a képesség nem engedélyezett, így nem is érhető el. Pont ezt a hiányosságot pótolja a W680-as vezérlőhíd, amely szinte minden paraméter tekintetében másolja a Z690 képességeit, csak azt megtoldja még az ECC-vel.


[+]

Nagyon érdekes, hogy a munkaállomások piacára szánt megoldások közül a W680-as vezérlőhíd az első, amely hivatalosan is támogatja a tuningot. Nem mintha ennek a célpiacon olyan nagy jelentősége lenne, mivel itt azért igyekeznek a stabilitásra kihegyezni a rendszerek működését. Fontosabb viszont a vPro CPU-k képességeinek kezelése, ami szintén hiányzik a Z690-as vezérlőhíd esetében.

Az Intel már szállítja a W680-as vezérlőhidat a partnerek számára, és az aktuális negyedévben érkeznek is majd rá alaplapok.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés