CES 2013: olcsóbb Atom készül az okostelefonokba

Az Intel még az elmúlt évben megrendezett CES alkalmával mutatta be a Medfield platformot, mely az Atom Z2460-as jelzésű lapkával startolt. Erre a termékre a Lenovo, az Orange, a Lava, a MegaFon, a ZTE és a Motorola épített egy-egy okostelefont. Ezek azonban nagyon drágák, így túlzottan nagy piacuk nincs, ráadásul a fejlett piacokon igen kis népszerűségnek örvendenek.

Az Intel azonban meglepett mindenkit az idei CES-en és bejelentették az Atom Z2420-at, mely lényegében egy lassabb, de olcsóbb Atom Z2460-nak fogható fel. A vállalat ezzel a termékkel kifejezetten a fejlődő piacokat célozza meg, így főleg Dél-Kelet-Ázsia és Afrika fejlettebb országainak letámadása a cél.

A Penwell SoC-ra épülő Lexington kódnevű fejlesztés egy darab Saltwell architektúrájú processzormagot tartalmaz, ami terhelés mellett 1,2 GHz-es órajellel üzemel és 512 kB-os L2 gyorsítótárat használ, továbbá aktív lesz a Hyper-Threading technológia is. Az IGP szerepét az Imagination Technologies PowerVR SGX 540-es fejlesztése tölti be négy darab, úgynevezett USSE motorra alapozva, a magórajelről pedig marad 400 MHz. A memóriavezérlő két darab 32 bites csatornát használ, és LPDDR2 memóriát lehet hozzá társítani. A videodekódoló és -enkódoló motorról szintén az Imagination Technologies gondoskodik rendre a VDX385-ös és a VDE285-ös egységgel. Ezek maximum 1080p-s tartalmat támogatnak.

Az Atom Z2420-ra az Acer, a Lava és a Safaricom épít majd androidos okostelefont.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés