IDF: Újfajta hordozható készülékek az Inteltől

Az Intel az IDF-en több előremutató koncepciót vázolt újfajta mobil számítógépek kapcsán. A hordozható eszközök most bemutatott prototípusai lényegében logikus folyományai az energiatakarékos, ám jó teljesítménymutatókkal rendelkező mobil processzorok meglétének, illetve a vállalat chipektől a platformok felé tolódó üzletpolitikájának. Az Intel azt reméli, hogy ötleteket adhat a gyártóknak olyan termékek megvalósításához, amelyek különböző képességekkel és mérettel rendelkeznek, így többféle felhasználási területet lefedve egyengetik a „digitális életforma” felé vezető utat.

Az „on-the-go” koncepció, amint neve is mutatja, az úton, mozgásban lévő felhasználók számára biztosítja egy teljes értékű számítógép funkciót, miközben a készülék a tervezők szándéka szerint a PDA-k és a tábla-PC-k előnyeit egyesíti magában. A bemutatott készülék még épp elég kicsi a hordozáshoz, érintőképernyője viszont már lehetővé teszi akár filmek élvezetét is. Segítségével nemcsak elérhetők (outside-in), hanem akár le is tölthetők (sync-n-go) különféle tartalmak az otthoni PC-ről vagy a hálózatról, bővíthető hagyományos beviteli eszközökkel, DVD-lejátszóval vagy GPS navigációs rendszerrel is – WLAN interfész természetesen eleve adott.


Az üzleti felhasználóknak szánt mobil készülékekkel kapcsolatos tervek a valós idejű üzlet (real-time business) kulcsszó alatt foglalhatók össze, és elsősorban a kommunikációra, valamint az egyszerű és biztonságos csoportmunkára összpontosítanak. A bemutatott noteszgép már az Intel (korábban Vanderpool néven emlegetett) virtualizációs technológiáját alkalmazza, amely lehetővé teszi egyszerre több operációs rendszer egymástól független futtatását is. A kamerával és ujjlenyomat-olvasóval felszerelt laptop kétsávos IEEE 802.11a/b/g WLAN és Bluetooth interfésszel rendelkezik, a mobilhálózatokon bonyolított adatcserében pedig a mellette látható telefon segíti ki úgy, hogy a felhasználónak nem szükséges beavatkozni a helyi és a mobilhálózat közötti váltás folyamatába.

Az asztali rendszerek terén is szolgált újdonsággal az Intel: amint alábbi képünkön látható, a tervezők igen magasra tették a mércét, hiszen egy vékony kliens méreteibe kívánták sűríteni egy hagyományos asztali rendszer teljesítményét. A kicsiny gép persze nem a játékosok elvárásainak próbál megfelelni, ám irodai használatra – ahol fontos szempont a méret, a csendes működés és sok állomás esetén a fogyasztás is – megfelelő választás lehet.

Sean Maloney, az Intel alelnöke a Centrino következő generációjának, a Napa kódnevű platformnak a képességeit is demonstrálta, és bejelentett három olyan új technológiát, amelyet a Yonah kódnevű processzorhoz szánnak. A Digital Media Boost a multimédiás tartalmak feldolgozását segíti, az Advanced Thermal Manager az energiagazdálkodás fejlesztésének újabb állomását jelenti, míg a Dynamic Power Coordination a két mag teljesítményének és energiafelvételének szabályozását végzi.

Ugyancsak színre került a Hermon kódnevű mobiltelefon, és a mobiltelefonos platformokra vonatkozó útiterv, amely egy- és kétchipes megoldásokat, integrált grafikával ellátott modulokat is tartalmaz. Maloney hangsúlyozta, hogy a mobilitás nem független készülékeket, hanem hálózatokat takar, ahol kulcsfontosságú a vezeték nélküli adatátvitel lehetősége. Nem véletlen, hogy az Intel erőteljesen támogatja a „wireless DSL”-ként is emlegetett WiMAX technológia fejlesztését, amely nagy hatósugarával és viszonylag magas átviteli sebességével szélessávú vezeték nélküli hálózatok alapját képezheti a következő évek során.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés