Pentium D: a kétmagos asztali processzor

Hirdetés

A napokban zajló San Francisco-i Intel Developer Forumon bejelentették, hogy a vállalat asztali processzorainak következő nemzedékével új termékneveket is bevezetnek.


Forrás: ComputerBase

A 90 nm-es gyártástechnológiával készülő, kétmagos, Smithfield kódnevű CPU-k már Pentium D márkajelzés alatt fognak piacra kerülni, és mind a logó kialakításában, mind a modellszámozásban a Pentium M, illetve Celeron D processzoroknál kialakult gyakorlatot fogják követni. A Pentium D a korábbi hírek szerint 2,8 és 3,2 GHz órajel közé eső típusokkal jelenik meg, amelyek kezdetben 800 MHz-es rendszerbusszal, kétszer 1 MB másodszintű gyorsítótárral fognak rendelkezni, és LGA775 tokozást kapnak. A Smithfield magmérete 206 négyzetmilliméter.

Az Extreme Edition processzorok a jövőben önálló termékcsaládot fognak alkotni; a család első tagja nemcsak két maggal, hanem Hyper-Threading támogatással is rendelkezik majd, így logikailag négy CPU-nak fog feltűnni az operációs rendszer előtt. A széria továbbra is az 1066 MHz-es rendszerbuszt veszi igénybe.

Valamennyi kétmagos processzor támogatni fogja az EM64T, valamint a Virtualization, az Execute Disable Bit és az Enhanced Intel Speedstep tehnológiákat. A dual-core CPU-k energiafelvétele mindenesetre aggodalomra adhat okot: az alaplapgyártók szerint a 130 watt maximális fogyasztást a lapok többsége várhatóan nem lesz képes megemészteni.

Ezzel együtt persze még sokáig nem fog kihalni a Pentium 4 széria sem, hiszen az egymagos processzorokat továbbra is e jól bejáratott névvel fogják forgalmazni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés