Hirdetés

A Hynix hamarosan szállítja a GDDR5M memóriájának mintáit

A Hynix már egy ideje dolgozik a GDDR5M jelzésű memóriáján, mely egy régóta létező problémára próbál megoldást kínálni. Jelenleg a grafikus kártyákhoz DDR3 vagy GDDR5 memórialapkákat használnak, melyek között meglehetősen nagy különbség van szinte minden tekintetben, függetlenül attól, hogy ugyanarra az alapra épülnek. A DDR3 elsődleges előnye, hogy rendkívül egyszerű nyomtatott áramköri lapra is ráintegrálható, hiszen egy memória csupán 96 tűs tokozást használ. A költségek féken tartása szempontjából ez hatalmas előny, így nem véletlen, hogy az igazán olcsó VGA-kon ilyen lapkák kapnak helyet, viszont ez a memória-sávszélességre vonatkozóan nem kedvező, mivel leggyorsabb opció is 2,2 Gbps-os tempóra képes. A GDDR5 az abszolút teljesítményre gyúr, így 7 Gbps-os megoldások is találhatók a cégek kínálatában, viszont komoly hátrány, hogy a memória 170 tűs tokozást használ, ami nagyságrendekkel drágább és bonyolultabb nyomtatott áramköri lapot igényel.

A cégek számára a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a DDR3 és a GDDR5 között túl nagy a különbség, hiszen számos VGA-hoz kevés a leggyorsabb DDR3-as memória, de a GDDR5 használata viszont túl költséges. A Hynix a GDDR5M segítségével ezt a rést próbálja betömni. Az alapkoncepció az volt, hogy az új fejlesztés legyen olyan költséghatékony, mint a DDR3, de az adatátviteli tempó tekintetében nagyjából kétszeres sebességet kínáljon. A GDDR5 működése adott volt, ezek a memóriák viszont jellemzően x32-es, illetve clamshell módban x16-os I/O konfigurációt használnak, ami a fő oka annak, hogy 170 tű kivezetésére van szükség. A GDDR5M esetében a Hynix csak x16-os interfészt kínál, amivel a memória 96 tűs tokozást használhat, így a DDR3-ra hajaz.

A lapkán belüli bankok kialakítása is megváltozott, mivel a GDDR5M esetében a Hynix 8 bankkal dolgozik, ahogy a DDR3 is, szemben a GDDR5 16 bankjával. Ennek a teljesítményre nézve negatív hatása van, de mivel a fejlesztés célja nem a GDDR5 tempójának az elérése volt, így ez bőven vállalható kompromisszum. A Hynix 3,2, 3,6 és 4 Gbps-os adatátviteli tempóra képes memóriákat szeretne szállítani, vagyis még a leggyengébb opció is számottevő előrelépés a DDR3-hoz viszonyítva.


[+]

A GDDR5M az olcsó VGA-k piacán nagy előrelépés lehet, hiszen a DDR3 implementálási költsége mellett kínál közel kétszeres teljesítményt, ami több mint kedvező a gyártók számára. Az új fejlesztés azonban használható rendszermemóriaként is, mivel a DDR3-mal megegyező komplexitású tokozást használ, vagyis az aktuális memóriamodulokra is felszerelhető. A Hynix tervezi is a GDDR5M szabványú SO-DIMM modulok gyártását, ami a mobil termékek piacán kiváló alternatíva lehet. Ráadásul a GDDR5M lényegében a GDDR5 alapjaira épít, ami pedig a DDR3-ból született meg, így a memóriavezérlő szempontjából is megfelelő egy DDR3-at támogató megoldás, ami képes megfelelően magas órajelen üzemelni.

Persze a GDDR5M-es SO-DIMM modulok nem ugyanazt a kialakítást használják majd, mint a DDR3-as társak, de a lényeg, hogy megegyező méret és kapacitás, valamint közel azonos strukturális felépítés mellett majdnem kétszer nagyobb teljesítményre képes memóriák születhetnek. Az újdonság a teljesítmény tekintetében a DDR4-gyel is felveszi a versenyt, de utóbbi hosszabb távon jobb alternatíva, mivel a fogyasztása kedvezőbb lehet. Amíg azonban a DDR4 nem elérhető, addig a GDDR5M tökéletes megoldás lehet a sávszélesség-hiányban szenvedő mobil rendszerchipekhez.

A Hynix a JEDEC által elfogadott GDDR5M memóriákat már szállítja a partnereknek, a tömegtermelés pedig a következő év elején indul majd be.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hynix

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés