Hirdetés

Nem épül majd memóriamodul a GDDR5M-re

Az elmúlt év nyarán írtunk a GDDR5M szabványú memóriáról, melynek célja a DDR3 és a GDDR5 közötti komoly szakadék áthidalása volt, amolyan arany középutat kínálva a teljesítmény és a dizájn komplexitása között. A Hynix memóriája már 2014-ben 4 Gbps-os teljesítményt kínált volna, amit a DDR4 is csak évek múlva fog elérni, így kifejezetten hízelgő alternatívának számított, figyelembe véve azt, hogy a DDR3-ra hajazott a tokozásának komplexitása. Sajnos azonban a Hynix a GDDR5M-mel kapcsolatban egyedül maradt, mivel a szabvány másik támogatójának számító Elpida korábban a Micron tulajdonába került, utóbbi céget pedig a GDDR5M nem érdekli, így a fejlesztéseket leállították.

Ezek után a PC-s gyártók nem szívesen vállalják fel a végül egyedül maradt Hynix megoldását, mert félnek a később kialakuló magas árazástól. A technológiával egyébként minden rendben, és a JEDEC is megerősítette, hogy bevezethető lett volna idén. Viszont az iparági szereplők döntése miatt erre a teljesítményszintre egy normál memóriamodul formájában még 2-3 évet kell várni.

A Hynix egyébként nem dobta a kifejlesztett termékeket a süllyesztőbe, így a rendeléseket továbbra is felveszik. A GDDR5M ugyan a memóriamodulokra nem kerül fel, de a VGA-k esetében még van keresnivalója. Többek között azért, mert az alkalmazásuk nem olyan költséges, mint a GDDR5-é, így a ma még DDR3-at használó termékekre bőven jók az új memóriák, a kétszeres adatátviteli tempójuknak hála pedig lényeges előrelépést kínálnak majd a teljesítmény tekintetében. Különböző BGA tokozású rendszerchipek mellé szintén bevethető a GDDR5M, tehát lehet a terméknek piacokat találni, de igazán nagyot memóriamodul formájában robbanthatott volna.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hynix

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés