A Hynix és az AMD közösen fejezi be a HBM memória fejlesztését

A Hynix és az AMD bejelentette, hogy a régóta várt HBM, azaz High Bandwidth Memory fejlesztését közösen fejezik be, amit mindkét cég a rendkívül komplex gyakorlati implementáció nehézségeivel magyaráz. Ez tulajdonképpen érthető, hiszen a Hynix HBM megoldásának fejlesztése lassan a végéhez közeledik, és a memóriagyártó szerint a JEDEC specifikációk is majdnem véglegesítésre kerültek, ám 3D stackingről lévén szó a tényleges implementációt is nagyon alaposan ki kell tesztelni. A Hynix egyébként okkal választotta az AMD-t, ugyanis a cég már a kezdetek óta részt vesz a HBM megalkotásában, így mondhatni nekik van ebben a legnagyobb tapasztalatuk, aminek következtében a fejlesztés befejezését elméletben mindenkinél jobban le tudják majd vezényelni.

A HBM egyébként egy olyan széles I/O interfésszel rendelkező, egymásra tokozott DRAM lapkákból álló koncepció, amely az adott processzor által használt tokozásra kerül, a fizikai összeköttetést pedig nagy sűrűségű interposer biztosítja. Az I/O konfiguráció a GDDR5 x32 opciójához viszonyítva itt x1024 is lehet. A HBM-hez persze jóval kisebb adatátviteli sebesség is társul, de az extrém széles memóriabusz ezt bőven ellensúlyozza.

A közös fejlesztés során a Hynix biztosítja az AMD-nek a HBM termékmintákat, amelyeket a vállalat a saját gyártópartnereivel együtt implementálhat. Az érintettek úgy gondolják, hogy a szorosabb együttműködés hatására gyorsabban kerülhet piacra az első HBM-et használó hardver, mely a Hynix szerint valószínűleg grafikus processzor lesz, de az alapvető cél, hogy a lehető legtöbb területen használható legyen a technológia. A két vállalat szerint a HBM a csúcskategóriában való bemutatkozás után nagyjából 2-3 évvel már megjelenhet a középkategóriában is.

A Hynix korábban már ecsetelte, hogy egy HBM memóriaszett nagyjából 65%-kal gyorsabb a GDDR5-nél és mindemellett 40%-kal kevesebb energiát igényel. A memóriagyártó friss információként elmondta, hogy a DDR4-hez viszonyítva az energia-megtakarítás 30% körüli, továbbá a HBM-mel implementált memória a hagyományos DDR4-hez képest 37-szer kevesebb helyet igényel. A jelenlegi adatok szerint az adott processzor 4-16 GB-nyi memóriát kaphat a tokozáson belül függően attól, hogy milyen memóriavezérlővel rendelkezik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés