Leküzdi a HBM limitjeit a JEDEC

Mostantól már a nagy kapacitás kiépítése sem akadály, így a rendszer megszabadult a hátrányától.

Három és fél éve jelent meg a Fiji kódnevű lapka az AMD és a Hynix által közösen kidolgozott HBM memóriaszabványra, amelyet nem sokkal később követett a HBM második generációs verziója. Ez kapott most egy továbbfejlesztést, ugyanis a JEDEC elfogadta a JESD235 jelölésű specifikáció B verzióját, amely kiegészítésképpen magasabb órajelet, illetve bővebb tokozási lehetőséget kínál.

Hirdetés

Az órajel tekintetében a változás eléggé egyértelmű 1 GHz helyett mostantól 1,2 GHz a csúcs, amely effektív órajel szintjén 2,4 GHz-nek számít, és ez 1024 bites buszon 307 GB/s-os tempót tesz lehetővé. Ezt minden bizonnyal a Samsung igényelte, ugyanis a cég az év elején mutatta be az említett sebességre képes megoldását, amit így most már szabványos keretek között is lehet alkalmazni.

A specifikáció kiegészíti a 3D-s tokozást is, ugyanis az aktuális 2Hi, 4Hi és 8Hi kategória mellé elérhetővé vált a 12Hi is. Mint ismeretes ez azt jelöli, hogy mennyi memórialapkát lehet vertikálisan egymásra tokozni, és az új lehetőségek mellett ez most már 12 darab is lehet.

Lényeges kiemelni, hogy egyelőre maguk a HBM memórialapkák 8 gigabitesek, de a szabvány kiegészítésével lehetőség adódik még a 16 gigabites opciókra is, vagyis 12 ilyet egymásra építve, akár 24 GB-nyi HBM memória kínálható egyetlen 1024 bites buszon keresztül. Ezzel a lépéssel a JEDEC végérvényesen kezeli a HBM szabvány hátrányát, vagyis a limitált kapacitási lehetőségeket, hiszen így már csupán egy csomag is kiemelkedően nagy kapacitást tud biztosítani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés