Hirdetés
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Androidos tablet topic
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- OLED TV topic
- Philips LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Igen de. Ha majd gyorsabb CPU-k jönnek 8-16 magos kivitelben esetleg majd megfuttatják NVMe-t.
-
törölt tag
Igen, ez egybevág azzal, amit tapasztaltam. Nem állítom, hogy ezek lényeges különbségek, mert nem nem azok, sőt, minimálisak. Ha visszaolvasol, én is azt írtam, hogy általános célra nem is éri meg az NVMe. (Én se azért vettem, hogy gyorsabb legyen a gép, egyszerűen csak hobbi, és tetszik ez a technika.)
-
Frawly
veterán
válasz
#72042496 #38 üzenetére
Pont nemrég tárgyaltuk ki a témát egy másik topikban. Egy csomó teszten alig hoznak ki különbséget az NVMe és SATA között. Max. 1-2 mp.-es különbségek vannak bootidőben, de egyes programoknál a különbség lemegy néhány tized másodpercre. Pont ugyanez a helyzet, ha SSD helyett RAM drive-ról futnak a dolgok, az még az NVMe-nél is gyorsabb papíron, a gyakorlatban viszont töltési időkben nem ad pluszt, emiatt felesleges sebességbajnok SSD-t vennie a legtöbb embernek.
Ez amiatt van, mert egy szinten túl nem a lemezműveletek ideje a szűk keresztmetszet, egy kritikus szinten felül a CPU lesz újra bottleneck, míg feldolgozza a kapott adatokat, és készen áll a következő beolvasott adattömeg feldolgozására, addig meg a gyors tár várakozik, és nem tudja kifutni azt a sebességet, amit CPU-ra várakozás nélkül szekvenciálisan tudna menni.
Ezen a videón is látszik, hogy pl. játékok alatt max. ilyen 200-300 MB/sec-cel olvas a leggyorsabb meghajtó is, nem tudja magát kifutni.
-
törölt tag
Bootnál olyan 2-3 másodperc különbséget mértem (POST után, de a SATA vezérlő tiltásával az inicializálás is talán gyorsabb), az irodai programoknál pedig az tűnt fel, hogy nincs időm elolvasni a töltőképernyőt, míg SATA mellett el tudtam.
Nem számítottam ezekre, éppen azért, mert a fórumokon mást irnak róla. De akkor is így tapasztaltam.
-
Frawly
veterán
válasz
#72042496 #36 üzenetére
Akkor mérd le, mert mi máshogy tapasztaltuk többen az SSD-topikban. Egyébként nem te vagy az első, aki nem akarja elhinni. Senki nem mondta, hogy az NVMe nem lenne gyorsabb, hanem azt, hogy nem tudja magát kifutni OS, programok betöltődésénél, átlag felhasználáskor pedig csak ez fontos. Nagy fájloknál meg benchmarkokban gyorsabb, mert ott ki tudja futni a sebességfölényét. Átlag felhasználásánál viszont az OS-ek, meg a felhasználói programok és játékok 99%-a kisebb fájlokkal dolgozik, és nem lesz gyorsabb az NVMe mint egy SATA3-as SSD.
Cserében a SATA3-as kétszer olyan olcsó (ugyanazért az árért kb. dupla tárhelyet kapsz), nem melegedik, nem throttlingol, nem kell neki speciális driver, nincsenek vele bootproblémák egyes lapokban, később is simán használható külső drive-nak egyfajta nagyon gyors pendrive-ként (párszáz forintos SATA-USB átalakítóval), könnyen áttehető régebbi gépekbe is, ha az ember kinövi. NVMe annak javasolt, aki nem átlag felhasználó, hanem egész nap videót vág meg nagy virtuális lemezképekkel zsonglőrködik, és a hasonlók, egyébként csak pocsékolás és pénzkidobás, meg csak benchmarkokban lehet vele villogni.
-
törölt tag
Én kocagépezés közben (boot, ilyen-olyan programok betöltése) is gyorsabbnak látom az NVMe-t; a régi rendszert egy az egyben klónoztam rá. Így nem jelenteném ki, hogy a háttértár már nem szűk keresztmetszet. Más kérdés, hogy a SATA SSD-k is elég gyorsak, a plusz sebesség miatt általános célra szerintem sem éri meg a felárat az NVMe.
-
Frawly
veterán
Egyetértek. A 8GB/sec most sincs kihasználva jórészt, csak ha nagy fájlokkal dolgozik valaki, akkor tudja magát kifutni az NVMe-s SSD. Áltag felhasználásnál (boot, programok betöltődése) már nem a háttértár a szűk keresztmetszet, egy SATA2-es SSD sem tudja kifutni magát, mert várnia kell a procira, míg az feldolgozza az adatokat, meg kéri a következő beolvasott adatot. A 8GB/sec az már tényleg majdnem RAM-sebesség, annál tovább nem nagyon van hová fejlődni, főleg nem a konzumer szegmensben (legfeljebb szervernél adatbázisok, virtuális gépek alá, meg videókat vágni).
Emiatt még egy darabig a SATA3 500MB/sec-es sebessége is elég lesz sok mindenre, átlag felhasználásnál nem mondod meg sebességérzetre, hogy SATA3-as vagy NVMe-s SSD van-e a gépben.
-
SunMount3r
nagyúr
Szuper, a legközelebbi nyereményjátékba is betolhatnátok belőle vagy 2-öt...
Amúgy azok a hírek mikor jönnek már, hogy a jelenlegi HDD-k ára a felére zuhant és átveszik a helyüket a velük egy árban lévő "sok írás biztos", azonos kapacitású SSD-k?!
Több sci-fi-t kellene nézniük/olvasniuk a fejlesztő mérnököknek, mert az adattárolók helyzete nagyon lassan fejlődik előre...
-
-
TeeJay
félisten
válasz
pusszycat #30 üzenetére
most PCIe3.0 x4 SSD a top otthoni szintre, és már az SSD azt is kihajtja most bár nem tudom valós felhasználásban látszik-e bármi különbség a SATA3 csatlakozóhoz képest
hamarosan jön mjad a PCIe5.0 ahol 1 sáv fog ~4GB/s sebességet dobni így x2 x4 M2 SSD-k simán jöhetnek majd szóval ~8-16GB/s sebességgel és azt is hamar el fogják érni a komolyabb SSD-krészemből ha PCIe 5.0 lesz nekem elég lesz ha három darab x1 port lesz minden alaplapon
laptopoknál 2darab és el leszünk jó ideig
ja majdnem elfejeltettem hogy HDD-nek legyen 3-4 SATA3 és kész minden -
-
-
Az új merevlemez ára még nem derült ki, de ebből a szempontból semmi jóra nem érdemes számítani.
-
tibaimp
nagyúr
Megnéztem a cikket köszi. Itt még hoz egy elképesztő "SATA revision 3.2 (16 Gbit/s, 1969 MB/s)" ilyet is, amit nem igazán vágok, hogy micsoda. Mert tudtommal a max másolási sebesség sata-n 550-580 MB/s egy jobb féle ssd-vel. Meglepő írás, nem is tudtam róla.
Viszont ezek után, ha valaha lesz sata 4, az tuti az lesz, nem hiszem, hogy sata 3.4 lenne.TeeJay: igaz, olvastam én is.
Csak poénból csináltam egy CrystalDisk Mark tesztet a RAMdrive-on a gépemben, elképesztő írási/ olvasási sebesség jött ki:
-
bteebi
veterán
"jön majd a QLC és M2 méretben lesznek 10-20TB-os SSD-k"
Bárcsak itt lenne már
... De azért odébb van még az. Amúgy a Seagate-nek egy ideje már van 60 terás 3,5"-os SSD-je, és szerintem nem kell hozzá 1 év, hogy valaki elérje a 100 terát. A HDD-k meg attól fényévekre vannak, és valószínűleg el se fogják érni. Én sokáig HDD párti voltam - elsősorban az áruk miatt -, de most már könnyen belátható, hogy semmi esélyük nincs az SSD-k ellen. Már gyakorlatilag csak árban tudnak versenyezni, de legalább abban jók egyelőre
. Meg persze backupnak is jók, mint alternatív tárolási technológia, de ennyi. Emiatt ez a 14 terás már nem igazán hoz lázba; majd szóljanak, ha legalább 20 teránál tartanak, és fajlagosan nem sokkal drágább, vagy éppenséggel olcsóbb, mint az 1-4 terás társai... Ez a 2 teránkénti araszolgatás felfelé nem sokat ér, amikor a csúcs SSD-k tárkapacitása szinte folyton duplázódik, de legalább 50%-kal nő.
-
bteebi
veterán
Mint ahogy írta más is, alapvetően felesleges lenne. HDD-nek bőven sok, SSD-nek meg nem igazán elég. De amúgy se biztos, hogy SATA 4 lenne a neve, esetleg/akár 3.4 is lehetne. A SATA 3-nak van pár revíziója (3.0, 3.1, 3.2, 3.3), és ezek elég sok dolgokra gyúrtak, nem csak a sebességre: mSATA, queued TRIM, SATA Express (ami nem az eSATA), M.2, SMR... Érdemes megnézni a Wiki cikket innentől lefelé
. Kicsit zavaros, de hasznos
.
-
TeeJay
félisten
-
tibaimp
nagyúr
-
TeeJay
félisten
de nem lesz SATA4 mert van SATA EXPRESS már és senki sem használja
SSD-re találták ki de túl nagy a csatlakozó hozzá az alaplapra meg az SSD-re is
és nem hoz látványos előrelépést mert van már M2 port és azon PCIe3.0x4 mellett közel 4gigabájtos sebességet el lehet érniM2-re is lehet majd 2-4-8TB-os SSD-t mert annyit fog fejlődni a technika
egyre több rétegű 3D NAND chipek jönnek MLC TLC és lassan QLC technológiávala sima 2,5" SSD persze marad csak oda elég a SATA3 már, hiszen szinte minden új laptopban van már M2 port, minden új alaplapon van legalább 1 de valahol 2-3is már és előbb utóbb át fognak költözni az SSD-k az alaplapokra
HDD marad majd SATA3-on és annak meg 10évig még bőven elég lesz mire elérjük az 560-580MB/s sebességet
-
tibaimp
nagyúr
Az igaz ami írsz, de a 2,5 colban vannak bizony 4TB-s ssd-k is (sőt szerver szinten még nagyobb is), mert ott már "kitölti" a házat az elektronika. Azt gondolom évekkel később is lesz még 2,5 colos ssd, és azok lesznek a nagy kapacitású verziók, míg az m2-nek megmarad a sebesség. Mivel a sata 3 ki van maxolva a 2,5 colos ssd-k szintjén, így látnám értelmét a sata 4-nek, illetve a 12Gb/sec csatinak.
-
Folyamatosan nőnek a HDD-k az árukkal egyetemben. Lassan már minden hónapban jönnek az űjak és egyre nagyobbak.Vajon hol húzzuk meg a tatárt, hogy ennyi és nincs tovább mert elértük a végét.
-
TeeJay
félisten
válasz
pusszycat #18 üzenetére
ott lesz majd az USB3.1 gen2 vagy USB3.2
SATA3 (6gbps) bőven elég lesz még 10évig a HDD-nek
utána meg ráérnek valami újat kitalálni neki bár lehet 10év múlva már nem lesz HDD ha az SSD-k ilyen tempóban növelik a tárhelyet
jön majd a QLC és M2 méretben lesznek 10-20TB-os SSD-k -
-
-
TeeJay
félisten
szerintem nem lesz SATA4 (1,2gbps) mert SSD-nek az is kevés már
HDD-nek meg a SATA2 is sok még
ma már laptopban is lesz egy M2 port amibe mehet PCIe 3.0x4 sávra az M2 SSD aztán kihajtja a közel 4gigabájt/s sebességetM2 méretben egyre kisebbek amúgy is az SSD-k, ma már egy 2,5" méretű SSD-ben is kb. a negyedét foglalja csak el a NYÁK, így jobban megéri M2-re költöztetni
-
tibaimp
nagyúr
TeeJay, Shogo_84, demagóg: köszi mindenkinek
Én a raid-re, meg a 10-15K-s hdd-kre nem is gondoltam.
Szerintem SATA-t is felhúzzák 12-re nemsokára.: úgy legyen!! nem is a hdd-k miatt, hanem az ssd-k miatt!
-
scope2007
addikt
Tetszene egy ilyen a gépben na xD
-
demagóg
aktív tag
...mi értelme a SAS csatinak illetve az emelt sebességének?...
A RAID kontrolleren belül egy csatorna több HDD-t kezel. A sávszélesség külső vagy belső port multiplier-rel van szétosztva a HDD-k közt. A kontroller burst módban veszi-küldi az adatokat. Gyakori a 4-8-16 lemezre szétosztott sávszélesség. Ekkor jön a SAS interface sebességének előnye. Ugyanez a gondolatmenet volt érvényes a SATA diszkek esetén is (burst mode), de ezt meg mára simán meghaladta az SSD natív sebessége. .
-
Shogo_84
csendes tag
Van.
Tapasztalatból mondom.
Igaz ezeknél a 7200-s lemezeknél nem sok.
SATA-nak kicsit több az adat owerhead-ja, a SAS max 10% gyorsabb. MAX.
Főként kis fájloknál van gyorsulás, lineárisba nem sok.
Mivel ugyanaz a fizikai disk van alatta...SAS-nak jobb az adatsebessége, jobb, strapabíróbb csippek, és tud még extra dolgokat, de ezeket otthoni környezetben 1 utas környezetben nem fogod kihasználni.
10000 és 150000 s diskeknél már érezhetőbb a különbség, bár ezek már kihalóban vannak (és sehol sincsenek ilyen kapacitásba)A 12Gbs sata is az ssdk miatt jó, illetve az hogy párhuzamosítani tud, föleg backplane, illetve kontroller-kontroller esetben meg végképp.
Szerintem SATA-t is felhúzzák 12-re nemsokára.
A fizikai lemezes meghajtók láthatoan most érték még csak el a 3 GBs, SAS/SATA 2 max sebesség tartományát.
A 6 még mindig csak álom. -
-
tibaimp
nagyúr
Pontosan nem értem, hogy mire írtad a "megoldást", de a Sata 6-al kapcsolatban igazad van!
Engem az érdekelne, hogy egy hasonló SAS hdd, mit tud sebességben, mondjuk eléri a 300MB/sec-et vagy hasonló? Mert ha nem, akkor mi értelme a SAS csatinak illetve az emelt sebességének?
-
.mf
veterán
"Az új merevlemez ára még nem derült ki, de ebből a szempontból semmi jóra nem érdemes számítani."
Ennek az árával kapcsolatban semmi jóra nem számítok, csak annyira, hogy lejjebb nyomja a 12-es árát, ami lejjebb nyomja a 10-esét, ami a 8-asét, ami a 6-osét, hogy majd pár év múlva nem heroin-árban lesz a 4-es
Nemrég vettem egy 3 TB-osat, de az új fotógép 24 MB-os rawjai és a növekvő bitrátájú videók zabálják a helyet. -
xeon forever
addikt
Kell. Animevel telibe. xD
-
tibaimp
nagyúr
Mostanában vettem egy 8TB-os Seagate Ironwolf NAS-t. Ennek az írási/olvasási sebessége is hasonló, a CrystalDiskMark szerint 243/235 MB/sec.
Arra lennék kíváncsi, aki esetleg tudja, hogy a SATA ill. a SAS csatlakozó között van érdemi különbség is?
A 12 Gbps csak marketing szöveg, mert SSD esetén még el is hiszem, hogy azok írhatnak annyival, de HDD? -
plömplöm
őstag
ennek szeretném az 1.75TB-os, egylemezes változatát
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az Ultrastar Hs sorozat újdonsága az adatközpontokat célozza meg.
- Háztartási gépek
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Bemutatkozott és meg is jelent a The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered
- Androidos tablet topic
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- BMW topik
- Alig lesz vastagabb gombjainál az iPhone 17 Air
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest