A GeForce 405 lehet az új Atomok társa

Az NVIDIA nemrég kezdte meg a GeForce 405 nevű VGA szállítását az OEM-gyártóknak. Az újdonság valójában nem olyan új, hiszen lényegében egy GeForce 210-ről van szó, új köntösben. Ettől függetlenül a GT218-as GPU fogyasztását sikerült lejjebb tornászni, így a GeForce 405 maximum 25 wattot igényel, szemben az elődnek számító GeForce 210 30,5 wattjával. A grafikus processzor lényegében nem változott, így a termék a DirectX 10.1-es és az OpenGL 3.1-es API támogatása mellett, továbbra is 16 darab shader processzorral dolgozik, melyek 1409 MHz-es frekvencián üzemelnek, emellett a magórajel is maradt 589 MHz. A 64 bites memóriabuszhoz azonban már nem DDR2 memória kapcsolódik, azaz bevezetésre kerül a DDR3 szabványú memória, mely 1580 MHz-es effektív órajelen ketyeg. A fedélzeti tár kapacitása 512 MB és 1 GB lehet.

Hirdetés

A termékről nem mondhatni, hogy megfelel a kor igényeinek, és különálló VGA-ként túl sok gépbe nem is alkalmas, de egy helyre nagyon is jó lehet. Az Intel Cedar Trail platformja nem kevés problémával küzd az IGP oldaláról, így a Mini-ITX-es alaplapokhoz értékes megoldás lehet a GeForce 405. A termékből probléma nélkül kreálható x1-es PCI Express porttal rendelkező megoldás, sőt még erre sincs feltétlenül szükség, hiszen az alaplapra olyan x1-es PCI Express port is helyezhető, mely nincs lezárva, vagyis fogadja az PCI Express x16-os kártyákat is, persze szimplán x1-es működés mellett. Természetesen a PCI Express 1.1 egyetlen csatornával nem éppen erős felület, de túlzottan nem fog veszteni az értékéből az NVIDIA újdonsága, hiszen amúgy sem beszélhetünk egy gyors termékről, annyi pedig biztos, hogy a szolgáltatásokban jelentősen túlmutat az új GMA 3600-as sorozatú IGP-ken.

Felmerül a kérdés, hogy jöhet-e egy új Ion platform. A választ nehéz megmondani. A hírek szerint egy harmadik generációs megoldás nem volt tervben, de tekintve, hogy a Cedar Trail az IGP oldaláról nagyon vérszegénynek mutatkozik, így most van a legnagyobb esélye az NVIDIA-nak a sikerre. Természetesen nem az asztali termékekbe készülő GeForce 405-tel kell elképzelni ezt, de egy GT218-as GPU mobil szinthez optimalizált fogyasztás mellett értékelhető alternatíva lehet. Már csak azért is, mert gyakorlatilag apró fejlesztéseket igényel az egész termékcsalád indítása, hiszen ha egy gyártó épített Ion 2-re gépet, akkor megtarthatja az alapokat, és lényegében csak a CPU és a GPU lecserélésével kell törődni, vagyis minimális befektetés mellett kivitelezhető az adott termék frissítése. Ilyen akcióra persze még az NVIDIA engedélye sem kell, hiszen nem kell új Ion platformot indítani ehhez. Az adott gyártó szimplán rendelhet GT218-as GPU-t, mellyel kiváltható a GMA 3600-as és 3650-es IGP.

Az ASUS a nemrég bemutatott Lamborghini VX6S esetében hasonlóan gondolkodott csak AMD Radeon HD 6470M jelzésű MXM modullal. Ez a termék jelentősen gyorsabb, mint egy GT218-as GPU-ra épülő GeForce, de az egész rendszer teljesítményét lefogja az egycsatornás PCI Express 1.1-es felület, vagyis az elméletben jelenlévő sebességelőny lényegtelenné válik. Az Ion 2 GPU-ja is képes lehet hasonló tempóra, hiszen a korlátozás a PCI Express busz oldaláról a legnagyobb, amit semelyik grafikus chip nem tud kivédeni. Éppen ezért az NVIDIA-nak meg kellene fontolnia egy új Ion platformot, akár úgy is, hogy nem nevezik el, csupán kiadnak egy Cedar Trail platform mellé optimalizált mobil GeForce GPU-t.

A GeForce 405 alapvetően jó irány, és az OEM-gyártók bátran társíthatják a Cedar Trail platformra épülő Mini-ITX-es gépek mellé.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés