CES 2012: a Zotac felfrissíti a ZBOX szériás PC-ket

A Zotac nagyon aktívan kezdte az idei CES-t. A vállalat ZBOX szériás apró számítógépei nagy népszerűségnek örvendenek a HTPC-re építő közösség szemében, így várható volt, hogy a vállalat előáll a második generációs sorozattal. Az új termékekből három eltérő verzió lesz, mellyel a Zotac eltérő piacokat is céloz meg. Az újdonságok külseje alapvetőn megegyezik, így mindegyik konfiguráció egyedi és kisméretű alaplappal dolgozik, továbbá az ID81-es és az AD04-es masina felszerelhető a VESA75, vagy VESA100 szabványú állványt támogató kijelzők hátuljára.

Az új Zotac ZBOX sorozat
Az új Zotac ZBOX sorozat [+]

A felsorolást az irodai felhasználásra szánt ZBOX ID81 jelzésű termékkel érdemes kezdeni. Ebben a konfigurációban egy Intel Celeron 857-es processzor kapott helyet, mely a Sandy Bridge kódnevű lapkára épül, és két darab processzormagja 1,2 GHz-en üzemel. A 2 MB-os L3 gyorsítótárhoz kapcsolódik a HD Graphics jelzésű IGP is, mely alapból 350 MHz-es órajelen dolgozik, míg turbó módban 1 GHz-re nőhet ez a paraméter. A 17 wattos TDP osztályba sorolt termék a Core szériás Sandy Bridge-es termékekkel ellentétben nem támogatja az AVX utasításkészletet, emellett a grafikus magban inaktív a Quick Sync Video, a WiDi, az InTru 3D és a Clear Video HD szolgáltatás, továbbá az egész Sandy Bridge-es generációra jellemző, hogy az IGP nem támogatja a 23,976 Hz-es módot, vagyis képtelen a 23,976 képkocka/másodperccel rögzített filmeket kadenciahelyesen lejátszani. Ebből látható, hogy miért lett üzleti termék belőle. Erre a terepre azonban abszolút ideális, hiszen keveset fogyaszt, és ehhez képest relatíve gyors is.

Zotac ZBOX ID81
Zotac ZBOX ID81 [+]

A kijelzőt a DVI, vagy a HDMI interfészen keresztül lehet csatlakoztatni, a konfiguráció pedig két darab DDR3 szabványú, 1333 MHz-es effektív órajelű SO-DIMM memóriát fogad (maximum 16 GB-ot). Az adattárolást egy 2,5 hüvelykes SATA 6 Gbps-os interfészre köthető meghajtóra lehet bízni.

Hirdetés

A ZBOX ID80 már inkább az otthoni felhasználást célozza meg, így a multimédiás képességekért nem az Intel IGP-je fele. A Cedar Trail platformra épülő termék esetében a Zotac a kétmagos, 2,13 GHz-es órajelen ketyegő Atom D2700-as processzort választotta, de a tervezők letiltották a szoftveres gondokkal küzdő integrált grafikus vezérlőt. Helyébe egy 512 MB VRAM-mal felszerelt NVIDIA GeForce GT 520M került, mely jóval jobb alternatíva a GMA 3650-nél, de nem mehetünk el szó nélkül egy apró kellemetlenség mellett. A dedikált grafikus mag x1-es PCI Express 1.0-s csatolóval kapcsolódik az NM10-es vezérlőhídhoz, vagyis a soros adatátviteli teljesítmény maximum 250 MB/s lehet. A probléma gyakorlatilag megegyezik azzal, amit az Ion 2 platformnál lehet tapasztalni, vagyis az egyes Full HD-s felbontású, streamelt flashvideóknál jelentkezhetnek kellemetlen akadások a lejátszásban. Fontos, hogy ez a jelenség csak a magas bitrátájú és magas felbontású flashvideók alatt érezhető, így a többi tartalom gyorsításánál nem okoz akadályt a szűkös adatátviteli tempó. Ennek megfelelően a multimédiás szórakozás a Blu-ray, a DVD, vagy az egyéb elterjedt fájlformátumokban kódolt filmek esetében biztosított.

Zotac ZBOX ID80
Zotac ZBOX ID80 [+]

A fogyasztás szempontjából ez a rendszer a legkedvezőtlenebb, mivel az Atom D2700 10 wattos TDP osztályához a GeForce GT 520M 17 wattja társul. Természetesen a processzor esetében az IGP hiányát le kell vonni ebből a keretből, de ez egy tabletekbe szánt grafikus magnál 2-3 wattnál többet nem jelent. A DVI és HDMI kimenettel rendelkező masinába két darab DDR3 szabványú, 1066 MHz-es effektív órajelű SO-DIMM memória helyezhető (maximum 4 GB), az adattárolást pedig szokás szerint egy 2,5 hüvelykes SATA 3 Gbps-os interfészre köthető meghajtó oldhatja meg. A Zotac a ZBOX ID80-at elsősorban olyan felhasználásra ajánlja, ahol a CUDA platform támogatása kiemelt fontosságú.

A harmadik opció a ZBOX AD04 lesz, mely szintén az otthoni felhasználást célozza meg, és kiváló multimédiás képességeket egyesít az alacsony fogyasztással. Ez a rendszer már az AMD Brazos platformjára épül, azon belül is az E-450-es Fusion APU-ra, mely két darab 1,65 GHz-en üzemelő processzormagot rejt, míg a 80 shader processzorral dolgozó Radeon HD 6320-as grafikus vezérlő magórajele 508 MHz lesz, amit a turbó funkció 600 MHz-re emelhet, amennyiben ez a 18 wattos fogyasztási kereten belül lehetséges.

Zotac ZBOX AD04
Zotac ZBOX AD04 [+]

A HDMI és DisplayPort kimenettel dolgozó rendszer két darab DDR3 szabványú, 1333 MHz-es effektív órajelű SO-DIMM memóriát fogad (maximum 8 GB-ot), az adattárolást pedig egy 2,5 hüvelykes SATA 6 Gbps-os interfészre köthető meghajtóra lehet bízni. A Zotac a ZBOX AD04-et a sok szolgáltatást kínáló HTPC-t igénylő vásárlóknak ajánlja, akik esetenként a játékot sem vetik meg.

Mindegyik terméken két darab 3.0-s és négy 2.0-s USB, valamint egy S/PDIF port lesz, emellett alapfelszereltség a kártyaolvasó, illetve a Gigabit Ethernet, a 802.11n-es Wi-Fi és a Bluetooth 3.0-s modul. A csomagok része még egy távirányító is, illetve a külső tápegység. Szokás szerint mindhárom gép rendelhető Plus jelzésű kivitelben, ami lényegében annyit jelent, hogy a Zotac gondoskodik a memória és az adattároló beépítéséről is. A vállalat ilyenkor mindhárom gépbe 2 GB DDR3 memóriát helyez, egy 320 GB-os percenként 5400 fordulatot teljesítő merevlemez mellé. A Zotac az árazásról még nem beszélt, de a termékek forgalmazása még ebben a hónapban megkezdődik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Zotac

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés