Újabb kézikonzol van születőben

Újabb kézikonzol érkezhet a jövőben. Erre a piacra egyre többen figyelnek fel, noha a siker abszolút nem garantált. A GCW Zero azonban nem foglalkozik az elemzők véleményével, így készül a saját készikonzoljuk, mely azért a legtöbb általánosabb megoldástól eltér. Az újdonság ugyanis inkább a retro vonalat szeretné meglovagolni, így a készülő terméken a szokásosnak mondható Android helyett inkább Linux operációs rendszer lesz, azon belül is egy OpenDingux disztribúció. Természetesen a felhasználói felület a masinához lesz szabva, illetve elérhetők lesznek a retro játékok futtatásához szükséges emulátorok.

A 3,5 colos, 320x240 pixeles kijelzőt használó termékben egy Ingenic JZ4770 SoC dolgozik. A lapkáról korábban már írtunk, így kiderült róla, hogy a MIPS32 architektúrára épülő, XBurst nevű processzormagja 1 GHz-es órajelen képes üzemelni, és a fogyasztása nem több 250 mW-nál, ami nagyon kedvező érték. Az integrált grafikus mag esetében korábban csak annyit lehetett tudni, hogy támogatja az OpenGL ES 2.0-t, de mára a származása is ismert. Az Ingenic ugyanis a Vivante GC860-as IGP-jét licencelte, melynek ScalarMorphic architektúrára épülő unified shader processzorai 444 MHz-es órajelen üzemelnek. A teljes IGP 100 mW alatti energiaigénnyel rendelkezik, a videók feldolgozásáért felelős motor pedig kezeli az Full HD felbontású tartalmak dekódolását. Ez fontos lehet, mivel a masinán lesz egy mini HDMI 1.3-as kimenet is.

A DDR2 szabványú rendszermemória kapacitás 512 MB lesz, míg az adatokat 16 GB-os tárolón lehet elhelyezni. Utóbbi kiegészíthető 64 GB-os microSD kártyával is, így helyben biztos nem lesz hiány. Természetesen a 802.11b/g/n-es Wi-Fi sem hiányozhat, továbbá a gépezet egy mini USB 2.0-s porttal, egy analóg tévékimenettel, illetve sztereó hangrendszerrel, mikrofonnal, vibráció funkcióval és gyorsulásmérővel is rendelkezik.

A GCW Zero hordozhatóságára nem lehet majd panasz, mivel 143 x 70 x 18 mm-es kiterjedésű lesz és csupán 225 grammot nyom majd a mérlegen. A beépített akkumulátor kapacitása 2800 mAh, ami a rendkívül alacsony fogyasztású rendszerchippel kiegészítve hét óráig is elegendő energiát biztosít a szórakozáshoz. Nem vagy kevésbé megterhelő munkafolyamat mellett ez az idő jelentősen nőhet.

Kézikonzolról lévén szó a dedikált vezérlők sem maradhattak le, így a terméken van egy analóg kar, egy nyolcirányú digitális pad, illetve hat tűzgomb két funkciógombbal kiegészítve. A projekt a Kickstarter segítségével valósul majd meg, hiszen a szükséges pénzösszeg már összegyűlt. Az GCW Zero saját áruházat is kap, ahonnan játékok is beszerezhetők. Ezek lehetnek ingyenes, illetve nyílt forráskódú szoftverek, vagy akár pénzt is kérhet a fejlesztő értük.

Előzmények

Hirdetés