CES 2013: a Valve Linuxot futtató PC-vel készült

A Valve is képviseltette magát az idei CES rendezvényen, és sokan azt várták, hogy a cég mutat valamit a készülő konzolról. Ezt a látogatók egy része úgy érezhette, hogy meg is történt, ugyanis a cég egyik partnere, nevezetesen az Xi3 csapata egy igen aranyos apró PC-t biztosított a Valve számára, melyen Linux operációs rendszer futott, és a Steam linuxos béta verziójával lehetett játszadozni egy nagyobb tévén. Ez természetesen a Linux felé való nyitást és a Big Picture módot prezentálta, de sokan összekeverték a masinát az érkező konzollal, amire a vállalat gyorsan reagált, és elmondták, hogy 2013-ban nem mutatják be a Steambox néven emlegetett masinát.

A tisztánlátás érdekében a Valve standján egy közös fejlesztésű PC dolgozott, melyről korábban már írtunk. Az Xi3 Kickstarter projektje ugyan kudarc lett, de a Valve felkarolta őket, és némi támogatással mégis elkészültek a termékek. A Piston kódnevű moduláris számítógép a bemutatón két változatban volt jelen, X3A és X7A jelzéssel. Előbbiben egy AMD Brazos platform működött, míg az utóbbiban egy Trinity APU. Mindkét gép az integrált Radeon HD szériás grafikus vezérlőről futtatta a Steam linuxos projából elérhető játékokat.

A Valve elmondta, hogy támogatja a Steam Big Picture és a Linux irányába nyitó cégeket, így az Xi3-at is, de nyilván más céggel is beszélnek a lehetséges partnerkapcsolatról. Egyelőre a Piston X3A és X7A kódnevű masinák a legjobb alternatívák erre, hiszen dizájnos és apró termékekről van szó, így a nappaliban jól mutatnak majd, továbbá kellően erős és megbízható platformra épülnek ahhoz, hogy képesek legyenek a Steam linuxos verziójával elérhető játékokat futtatni.

Az Xi3 X7A jelzésű masina egyébként a CES-en startolt el, így mára tudni lehet, hogy egy AMD R-464L jelzésű processzorra épül, mely a legerősebb beágyazott rendszerekbe szánt Trinity APU. A fogyasztása mindössze 35 watt és ehhez négymagos processzor társul egy 384 shader processzorral dolgozó IGP mellett, mely egyébként a Radeon HD 7660G jelzésű megoldás. A termék lényegében megegyezik a mobil piacra szánt, A10-4600M jelzésű APU-val. A legfőbb különbség, hogy az R széria a beágyazott rendszereket célozza, így jóval drágább, mint a mobil piacra szánt megoldás, de ezért cserébe az AMD 2017-ig biztosan kínál majd hozzá terméktámogatást, illetve az egyéni igényeket is kielégíti a partnerek felé. Utóbbi azt jelenti, hogy olyan funkció is kerülhet a driverbe, amit eredetileg az AMD nem tervezett. Ez abból a szempontból fontos, hogy az Xi3 X7A elsősorban egy beágyazott rendszereket megcélzó PC, és ott ezek a szolgáltatások komolyan számítanak.

Az X7A mindössze 40 wattot fogyaszt komoly terhelés mellett, és képes három darab 4K felbontású kijelzőt is meghajtani, mindegyiket egyéni hétcsatornás hangfolyammal, ha erre igény lenne. A rendszermemória kapacitása 4 vagy 8 GB lehet, míg az adattárolásra maximum 1 TB-os SSD fogható be, de beérheti a vásárló 64 GB-tal is. A termék hátulján a három DisplayPort 1.2-es aljzat mellett négy-négy darab eSATA 3.0-s, USB 2.0-s, valamint 3.0-s interfész található, amit egy Gigabit Ethernet egészít ki, a szokásos hangcsatlakozók mellett.

A termék rengeteg operációs rendszert támogat, így telepíthető rá Windows, beleértve a legújabb 8-as verziót, illetve bármilyen Linux disztribúció. Sajnos a kezdőár nagyon magas, hiszen 1100 dollárért rendelhető elő az alapcsomag. A beágyazott termékek között ez nagyon jó árnak számít, de a végfelhasználók piacán kétséges, hogy a Steam és a nappali kényelme elég lesz a vásárláshoz. Mindenesetre februártól megvásárolható lesz az Xi3 X7A.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés