Fujitsu blog: titkosítás a Bitcoin mintájára

Az úgynevezett blockchain elosztott adatbázis megoldást először a Bitcoin elektronikus fizetőeszköznél használták. Lényege, hogy a folyamatosan növekedő (tranzakciókat leíró) adatbázis minden bejegyzésében van egy időbélyeg és egy hivatkozás az előző bejegyzésére, így egy láncot alkotnak, amiben minden egyes szemet hitelesen azonosítani lehet. Előnye az átláthatóság mellett, hogy nem kell hozzá egy központi, megbízható vállalat, ami az adatokat egy helyen tárolná.

A blockchain működéséhez egy digitális kulcsra van szükség, amivel a felhasználó tranzakciókat hajthat végre, új blokkokat fűzhet a lánchoz. Ha viszont ellopják ezt a kulcsot, akkor a vele tárolt összes adat (Bitcoin esetében a hozzá tartozó digitális pénz) eltulajdonítható. Mindemellett a teljes adatlánc nyilvános, ami üzleti tranzakciók vagy vállalati titkok tárolása kapcsán nem éppen szerencsés.

Elektronikus fizetés korlázotása bizonyos területeken
Elektronikus fizetés korlázotása bizonyos területeken [+]

Ahhoz, hogy vállalati szinten, fontos dokumentumok tárolásánál, megosztásánál vagy éppen tranzakciók rögzítésénél használhassák titkosításra, a hozzáférési jogok kezelésére és verziókövetésre van szükség. A Fujitsu Laboratories két technológiát fejlesztett ki ezeknek a kérdéseknek a megoldásához. Az elsővel előre rögzített szabályok korlátozzák a tranzakcióra használt kulcsok jogait. A kevésbé erős kulcsokkal csak alacsonyabb biztonsági szint érhető el, például korlátozható a tranzakciók összege, így csökkenthető a kulcs eltulajdonításából adódó kár.

Dokumentum titkosítás blockchain segítségével
Dokumentum titkosítás blockchain segítségével [+]

A Fujitsu dokumentumtitkosítási eljárása a nyilvánosan elérhető adatok problémáját küszöböli ki. Ebben is kulcsokra alapoznak, olyanokra, ahol az egyes felek (például két együttműködő vállalat) csak a kulcs egy-egy részét birtokolják, az adatok elérésére vagy tranzakciók kezelésére csak együtt jogosultak. A Fujitsu Laboratories egy prototípus rendszert fejlesztett ki a Hyperledger nyílt forráskódú blockchain platformon ennek a megosztott kulcsos eljárásnak a vizsgálatához. Sajnos az igazán érdekes részletekbe nem engednek betekintést, csak annyit tudunk, hogy jövő évben már piacra szeretnének lépni az új, blockchain-alapú adatbiztonsági technológiával.

Azóta történt

Előzmények