Fujitsu blog: térfigyelés mesterséges intelligenciával

Városi szintű monitorozó és parkolásmenedzselő technológia értékesítését kezdte meg a japán vállalat.

Ez elmúlt évtizedekben az információáramlás és az utazás felgyorsulásával párhuzamosan nőtt a városokban összegyűlő emberek száma. A zsúfoltság miatt nőtt a balesetek és bűncselekmények aránya is, illetve az ilyen helyen történő környezeti katasztrófák következményei is súlyosbodtak. A Fujitsu temérdek kutatást folytat a zsúfolt városi környezet megfigyelésével, a járművek és emberek mozgásával kapcsolatban. Még tavaly írtunk az ehhez kapcsolódó SPATIOWL platformról, ami Big Data és felhős technológiákra támaszkodó közlekedésfigyelő megoldás. Október elejétől egy térfigyelő kamerákra alapozó mesterséges intelligenciát alkalmazó rendszert is elérhetővé tettek.

Fujitsu Zinari mesterséges intelligencia
Fujitsu Zinrai mesterséges intelligencia

A Fujitsu Technical Computing Solution GREENAGES szoftvere két részből áll: az egyik a városszintű megfigyelőrendszer, a másik pedig a parkolásanalizátor. Mindkettő a térfigyelő kamerák által készített képeket használja, melyek tartalmát a Fujitsu saját fejlesztésű, Zinrai névre keresztelt mesterséges intelligenciája elemez ki. Az első rendszer a forgalomban részt vevő autókat tudja típus, szín és rendszám alapján azonosítani, de az embereket is felismeri ruházatuk vagy akár arcuk alapján. A több kamerát alkalmazó rendszerben követni lehet az egyes objektumok mozgását, jól láthatóak a közlekedési kihágások, de az is, amikor valaki törvénytelen dolgot tesz vagy veszélybe kerül, illetve forgalomszámlálásra is használható.

A térfigyelő rendszer működése
A térfigyelő rendszer működése [+]

A parkolásanalizátorral egy városrész vagy parkolóház(ak) kapacitása figyelhető meg, követni lehet az üres helyek számát, így a parkolni szándékozók hatékonyan a megfelelő helyre irányíthatóak a szoftver által. Az anomáliákat is kiszúrja a GREENAGES, például a tilosban parkolókat és azokat is, akik több parkolóhelyet foglalnak el. Ennél a rendszernél is hasznos lehet a napi, heti vagy akár hosszabb időtartamú statisztikai elemzés, amivel képet kaphat a város vezetése a parkolási szokásokról, parkolóhelyek kihasználtságáról.

A parkolás analizáló kezelőfelülete
A parkolásanalizáló kezelőfelülete

Nem kell aggódni – legalábbis egyelőre –, a mesterséges intelligencia nem a rendszer irányításában, hanem a kamerák képének elemzésében kapott szerepet. A nagymennyiségű képi információ feldolgozásával folyamatosan tanul a szoftver, hogy még pontosabban és még gyorsabban azonosítani tudja az embereket és járműveket. Az új technológiák Japánban már most elérhetőek, a közeljövőben pedig az angol, francia, kínai, szingapúri és közel-keleti piacot veszik célba.

Azóta történt

Előzmények