Fujitsu Fórum 2016: elkezdődött!

Sajtótájékoztatóval indult a Fujitsu Forum 2016 programja Münchenben. Duncan Tait, az amerikai és EMEIA régió vezérigazgatója felvázolta a japán bázisú, de a világ minden kontinensén erősen jelen lévő vállalat jövőképét. Meg van róla győződve, hogy a ma létező vállalatok döntő többsége gyökeresen fog megváltozni a következő öt évben. A kulcsot a digitalizáció, tehát a különböző vállalati folyamatok és szolgáltatások számítógépesítése jelenti. Az átrendeződés jelei már most látszanak, gondoljunk csak bele, hogy a világ egyik legnagyobb szállásszolgáltatójának (AirBnb) nincs saját szobája, a világ egyik legnagyobb személyfuvarozó szolgáltatásának (Uber) nincs saját autóparkja, a szöveges üzenetek többségét pedig olyan szolgáltatásokon bonyolítjuk le, melyeknek semmi köze a telekommunikációhoz.

Duncan Tait - Fujitsu amerikai és EMEIA régió vezérigazgatója
Duncan Tait - Fujitsu amerikai és EMEIA régió vezérigazgatója [+]

A Fujitsu meghatározó szerepet akar játszani ebben a digitalizációs folyamatban, a céljuk tovább erősödni a nemzetközi piacon. Tevékenységüket négy fő témakörre, a mesterséges intelligenciára, a felhőre, a dolgok internetjére és a kiberbiztonságra fókuszálják. A Fujitsu AI kutatásainak döntő többségét Japánban végzik, a következő években kívánják nemzetközi szinten is bevezetni az eddigi eredményeket. Éppen a napokban írtunk például a térfigyelő rendszerről, ami a Zinrai ember központú AI-t használja, amit sok egyéb terület mellett a gyógyászatban és biztonságtechnikában is alkalmaznak.

A felhős technológia alapja a MetaArc, azon belül is a nyílt forráskód OpenStackre építő K5 felhős platform, ami már megkezdte hódító útját. A legnagyobb privát felhős szolgáltatások használják, de például az angol adórendszer informatikai infrastruktúrája is MetaArc-alapú, Fujitsu megoldás. Szorosan összekapcsolódik a felhővel az IoT témakör, amiről nagyon sokat hallani az utóbbi években. A Fujitsu elemzése szerint technológiai fejlesztésekben egyelőre még nem, de a termelő-szolgáltató ágazatban már nagyon jól kamatoztatható a dolgok internetje. Az összekapcsolt rendszerek és érzékelők által szolgáltatott adattömeg elemzésével hatékonyabbá tehető a termelés. Akkor lesz az egész igazán érdekes, amikor a mesterséges intelligencia is bekerül a képletbe.

Szorosan kapcsolódik a digitalizációhoz a biztonság kérdése is, hiszen az egyre több számítógépes, hálózati megoldással egyre több támadási felületet teremtünk. A Fujitsu ezért a biztonság terén is komoly munkát végzett az utóbbi években, az egyik legnagyobb biztonságtechnikai vállalattá fejlődve. Elsősorban az elemzésre fektetik a hangsúlyt, és az olyan vállalatok, mint a Symantec és a Juniper bevonásával vizsgálják partnereik informatikai rendszerét, és igyekeznek felkészíteni a támadásokra. Ezek száma ugrásszerűen nő az utóbbi években, és úgy tűnik, ez a trend erősödni fog a következő években. Aki jól fizető állást szeretne, kezdjen el ebben az irányban mozgolódni, mert világszerte óriási a szakemberhiány.

Nagy bejelentéseket is tartogatott szánunkra a Fujitsu. Észak-Amerika legnagyobb, kétirányú rádiós rendszereket kínáló vállalata, a BearCom partneri kapcsolatba lépett a Fujitsuval IoT eszközök fejlesztésében. Ezen a téren rengeteg érdekes megoldáson dolgoznak a Japánok, az apró jeladóktól kezdve a viselhető eszközökön át a Spatiowl platformig. Jelentős eredmény a Fujitsu számára, hogy még szorosabbra tudta fogni 2012-ben indított együttműködését a Bridgestone gumigyárral. A szintén japán vállalat európai részlegének teljes informatikai rendszerét és vásárlóit célozó szolgáltatásait modernizálják a Fujitsu emberközpontú szemléletében. A Fujitsu Forum további érdekességeiről is beszámolunk majd a Fujitsu blogban.

Azóta történt

Előzmények