Fujitsu blog: mi az a SPATIOWL?

A Fujitsu élen jár a Big Data és felhős technológiákban, fő fókuszának az emberközpontú informatikát tekinti, évtizedes tapasztalata van az autóiparban és az intelligens szállítmányozási rendszerekben is. Mindezek összegyúrásával született meg a SPATIOWL. A tér (spatio, space) és a bölcsesség szimbóluma, a bagoly (owl) kifejezések összeolvasztásával megnevezett rendszer egy valós idejű, intelligens, közösségi, városi forgalomfigyelési platform.

Legalsó rétegét a tömegközlekedési eszközökbe és járművekbe rejtett, illetve a gyalogosoknál lévő (okostelefonban, okosórában) vagy éppen fixen rögzített érzékelők jelentik. A róluk érkező adatokat (képek, videó, GPS koordináta, riasztások stb.) a Fujitsu eszközei gyűjtik össze, majd a felhőbe továbbítják, ahol valós időben elemzik őket. Kiderítik, ki/mi merre halad, hol milyen sűrű a forgalom, észlelik a baleseteket, hogy milyen tömeg van a koncerten és hasonlók. A Fujitsu Ubiquitousware eszközeivel kiegészítve akár azt is jelezni tudják, ha valaki elesik vagy veszélyes tartományban ver a szíve, és segítséget tudnak hívni hozzá.

A következő szintet azok az alkalmazások jelentik, amelyek a feldolgozott adatok eredményeit hasznosítani tudják, például a forgalmi adatokkal dolgozó navigációs rendszer, amivel elkerülhetjük a dugókat, de akár a tömegben elkeveredett ismerősünkhöz is odavezethet minket, és a felhasználási lehetőségek száma csak nőni fog az érzékelők körének bővülésével.

A Fujitsu megoldásának erőssége a hasonló rendszerekhez képest a valós idejű adatok feldolgozásának sebességében rejlik. Ezen a területen rengeteg kutatást és fejlesztést végeztek. A SPATIOWL Big data feldolgozójának alapja az Apache Hadoop elosztott rendszer, amit saját fejlesztésű elosztott fájlrendszerrel egészítettek ki, mely tízszer gyorsabb a standard Hadoop megoldásnál. Részben saját fejlesztés, de külső szakértőket is bevontak a kiértékelő algoritmusok készítésébe, az alkalmazások felé pedig Open Street Map alapon érkeznek az információk.

Azóta történt

Előzmények