Fujitsu blog: Lifebook S904 testközelből

A Lifebook S904 a Fujitsu notebookkínálatának legmagasabb kategóriájába tartozik. Könnyű és vékony, de nem túlvékonyított, 13,3 hüvelykes modell olyan extrákkal, amelyek hallatán sokan felkapják majd a fejüket. Külsőre egy korrekt notebook benyomását kelti, nem hivalkodóan dizájnos, a márkára jellemző, csillámszemcsés fekete burkolat is csak alaposabb szemlélés után tűnik fel. Sötét, külső részei műanyagból (a fedél magnéziummal erősítve), világos belseje fémből készült. Gépháza kifejezetten masszívnak bizonyult, vékony fedele csak kis mértékben rugózik, alja nagyon stabil, zsanérja szépen jár és jó nagy szögben nyílik, ahogy kell.


[+]

Csatlakozókínálata is rendben van, mind a három USB kapu 3.0-s, a HDMI mellett a régi projektoroknál hasznos D-Sub monitorkimenetet is megtaláljuk, van Ethernet port és alul dokkolócsatlakozó. További vállalati extra a SmartCard olvasó, az ujjlenyomat-olvasó, az LTE modem és a második akkumulátorra vagy beépített projektorra cserélhető optikai meghajtó. Bizony, a Fujitsu már évek óta kínál beépített kivetítős megoldást.


[+]

Egyébként a monitor sem akármilyen, már az alapmodell is 1920x1080 pixel felbontású, nálunk viszont a csúcs, 2560x1440 pixeles IGZO panellel járt a Lifebook S904. Ennek fényes a felülete, de a nem érintős verzió matt. Fényereje nagyon jó, a 320 cd/m²-es maximum és 1000:1 fölötti kontrasztarány révén a tükörfelület ellenére is jól olvasható maradt világos környezetben is. Színárnyalatai élénkek, egy-egy komoly felbontású videó vagy fotó igazán jól mutatott rajta.


[+]

A monitor alatt elterülő billentyűzet alapja nagyon stabil, kiosztása is rendben van, ellátták kétszintű háttérvilágítással, nyomáskomfortján viszont lehetne még javítani. Gombjai nagyon rövid úton járnak, nyomáspontjuk ezért alig érezhető, beletelt némi időbe, mire hatékonyan tudtunk gépelni rajta. Alá sima felületű, kissé kattogós, integrált gombú touchpadet tettek, pöcökegér viszont nincs.


[+]

Működés közben igazolta a Lifebook S904, hogy vállalati gépről van szó, mely az alacsony fogyasztású, negyedik generációs Core i5 és i7 processzorok sebességére és a gépház hőmérsékletére, nem pedig a csendességre koncentrál. Így aztán a nálunk járt, Core i5-4200U-val szerelt konfig sokkal gyakrabban pörgött fel 2,6 GHz-es maximális órajelére, mint más notebookokban, ahol négy mag terhelése esetén rendszerint 2,4 GHz a csúcs. Ugyanakkor a gépház félórás, folyamatos terhelés hatására sem melegedett 33-35 °C fölé, míg a hasonlóan kompakt notebookok hasonló helyzetben tíz Celsius-fokkal melegebbek szoktak lenni. Szerencsére a határozott hangú ventilátor egyáltalán nem sípol, egy forgalmas irodában nem lesz zavaró.


[+]

Az igazi meglepetést az akkumulátor produkálta. A nem érintőképernyősen mindössze 1,36 kilós laptopnak ugyanis 77 wattórás alap akkuja van, ami messze túlszárnyalja a hasonló kaliberű konkurensek tudását. Ráadásul a második akkuval még 28 wattórát tehetünk hozzá, ezzel száz wattóra fölé növelve az összkapacitást, továbbá biztosítva a menet közbeni akkucserét. Ezzel a dupla kiszereléssel alacsony terhelés mellett brutális, közel 27 órás üzemidőt értünk el, de teljesen kihajtva is bírt öt órát. A Fujitsu mérései szerint alapvető irodai feladatokra használva az első akkumulátor is húszórás üzemidőt biztosít, és szerintünk ez hihető adat. Ennek elősegítéséhez megnyomhatjuk az Eco gombot, ami 800 MHz-re fixálja a CPU órajelét.

Azóta történt

Előzmények