Fujitsu blog: IGZO paneles modellek

A notebookok legfontosabb kimeneti interfésze a kijelző, ezen keresztül küldi a legtöbb információt a felhasználó felé, sőt manapság az érintésérzékeny modellek már bevitelre is képesek. Így aztán nem csoda, hogy a racionálisan gondolkodó Fujitsunál nagy figyelmet szentelnek neki: a legtöbb modellnél matt felületű, és már az alapgépekhez is rendelhető magasabb felbontású panel. Az új technológiák terén is élen járnak, már 2013-ban, az elsők között álltak elő IGZO paneles modellekkel.

Az IGZO panel előnyei
Az IGZO panel előnyei

Az indium, gallium, cink és oxigén keverékéből készített (innen az IGZO rövidítés) TFT-t a Fujitsu hazájában, Japánban fejlesztették ki; 2003-ban készült az első ilyen technológiájú folyadékkristályos (LCD) kijelző, majd 2004-ben sikerült amorf kristályokkal is megcsinálni. Tömeggyártásában szintén egy japán név, a Sharp jeleskedik, bár mások is készítenek már. A korábbi amorf szilícium (a-Si) megoldásokkal szemben lényegében csak előnyei vannak, melyek többsége abból származik, hogy az új anyag vezetőképessége sokkal jobb. Így aztán kisebb tranzisztorok készíthetőek belőle, ami kisebb képpontokat, így nagyobb felbontást eredményez, miközben a fogyasztása is kisebb, ami notebookok terén nem elhanyagolható tényező. Kisebb a szivárgási áram is, így a nem változó képtartalom megtartása kevesebb energiát emészt fel, ráadásul a kisebb feszültség révén az érintős bevitelt megzavaró elektronikus zajból is kevesebb van, ami a komoly pixelsűrűség mellett több mint hasznos.

A Fujitsu Lifebook U904 a 14 hüvelykes, 3200x1800 pixeles IGZO panellel érkezik
A Fujitsu Lifebook U904 14 hüvelykes, 3200x1800 pixeles IGZO panellel érkezik [+]

A Fujitsu jelenleg két Sharp IGZO panelt használ. A kisebbik 13,3 hüvelykes, 2560x1440 képpontos felbontással és 220 ppi-s pixelsűrűséggel, a komolyabb a 14 hüvelykes panelnek pedig az alig nagyobb képátló mellett lényegesen több, 3200x1800 képpontja van. Utóbbi a notebookok világában jelenleg a legmagasabbnak számító, 262 ppi-s pixelsűrűséggel bír, ezt csak a tízhüvelykes, 2560x1600 képpontos IGZO panel előzi meg kereken 300 ppi-vel. A nagyobb, 14 hüvelykes IGZO panel a Haswell processzoros Lifebook U904-ben található meg, mely mindössze 15,5 mm vastag és csupán 1,33 kilogrammot (érintőképernyővel 1,39 kilogrammot) nyom, ennek ellenére dokkolható, ellátták 3G/4G modemmel, akkumulátora pedig 45 wattórás.

Többek közt a Lifebook T904 is 13,3 pixeles IGZO panelt kapott
Többek közt a Lifebook T904 is 13,3 pixeles IGZO panelt kapott [+]

A kisebb, 13,3 hüvelykes IGZO panelt több Lifebook is használja. A klasszikus notebookok közül két munkára kihegyezett modell kapta meg: a Haswell alapú Lifebook S904 és Broadwell-alapú utódja, a Lifebook S935. Másfél kilogrammnál alacsonyabb súlyuk és kis méretük ellenére optikai meghajtót is kaptak, ami második akkumulátorra vagy merevlemezre cserélhető, emellett beléjük sűrítettek minden vállalati extrát, az S935 akár vénaszkennerrel is felszerelhető.

Tabletfronton a Lifebook T904 és Lifebook T935 párosa büszkélkedhet IGZO panellel, mely központi csukló segítségével fordítható a billentyűzetre. Itt is egy Haswell-alapú modellről és minimálisan továbbfejlesztett, Broadwell-alapú utódjáról van szó. Természetesen ezek a gépek is fel vannak készítve a legkomolyabb vállalati integrálásra.

Azóta történt

Előzmények