Fujitsu blog: a notebookkínálat áttekintése

Mint minden komoly notebookgyártónak, a Fujitsunak is jól definiált termékcsoportokban sorakoznak a modelljei aszerint elrendezve, hogy milyen felhasználói körnek szánják őket. A Lifebookok első szintjét az általános, otthoni és irodai használatra szánt notebookok jelentik. Egyszerű vonalvezetésű megoldásokról van szó, melyeknél kiemelt szerepet kap az ár/teljesítmény mutató, és több konkurenssel ellentétben bővítés vagy tisztítás céljából könnyen hozzá lehet férni a fő hardverelemekhez.

Fujitsu Lifebook A544
Fujitsu Lifebook A544

Ide tartozik az összes A betűvel megjelölt modell; számozásukban az első számjegy a kijelzőméretre utal, ami 5-ös, tehát 15,6 hüvelykesek. A legegyszerűbb A512 még a harmadik generációs Intel Core i processzorokra támaszkodik, az A514 és A544 már negyedik generációs Core i-t használ, illetve az utóbbi AH544 néven kapható az IGP mellett GeForce GT 720M grafikus alrendszerrel is. Nagyon hasonló az AH564, melynek érintőképernyője is lehet és fémből készült a fedele. A napokban jelentették be a legújabb A555-öt, mely már a legfrissebb, ötödik generációs Core i processzorokra épít. Itt a név végére ragasztott G betű jelöli a különálló grafikus alrendszert, ami Radeon R7 M260. A hazai piacon kis számban elérhető még néhány korábbi A és AH modell.

Fujitsu Lifebook E744
Fujitsu Lifebook E744

Természetesen a középkategória a legszélesebb a Fujitsu Lifebookok kínálatában; ennek gyökerét  a klasszikus E széria adja, de találunk itt Ultrabookokat is U jelöléssel. Ezeket a gépeket irodai és vállalati felhasználásra szánják, jellemző rájuk – különösen az E sorozatra – az egyes modellek komponenseinek (akkumulátor, port replikátor, optikai meghajtó stb.) csereszabatossága. Ezeknek a gépeknek a kijelzője matt felületű, képátlójuk 12,1-től 15,6 hüvelykig terjed, illetve szinte minden modellnél választható 1366x768 pixelnél nagyobb felbontás, a magasabb sorozatoknál vPro platform és ujjlenyomat-olvasó.

Fujitsu Lifebook U745
Fujitsu Lifebook U745

A több modellsorozat miatt itt kicsit bonyolultabb a számozás. Az első számjegy a modellsorozat fejlettségére utal, például az alap E5-nél komolyabb az E7-es nagyobb maximális képernyőfelbontással, vPro platformmal, ujjlenyomat-olvasóval. A második számjegy a kijelzőméretet kódolja, a utolsó pedig a beépített Core i processzorok generációját jelzi. Itt is bemutatkozott már egy 5-re végződő, tehát ötödik generációs Core i központi egységgel felszerelt modell, a Lifebook U745. A 19 mm vastag Ultrabook csak SSD-vel és SSD-vel gyorsított HDD-vel kapható, alaplapjára 4 GB RAM-ot forrasztottak, ami 12 GB-ig bővíthető, képernyőfelbontása éppen jó, 1600x900 pixel. Itt az ujjlenyomat-olvasó mellett vénaszkenner is választható biometrikus azonosítónak.

Fujitsu Lifebook S935
Fujitsu Lifebook S935

Jellemzően könnyű és karcsú prémium modellek sorakoznak a Lifebook kínálat csúcsán. Az U9-es Ultrabookok vastagsága alig éri el a 15 millimétert, de az S9 család tagjai sem duci gépek. A 13,3 és a 14 hüvelykes kijelzőméret a mobilitásra utal, a prémium minőséget pedig a felhasznált IGZO panelek biztosítják 2540x1440, sőt akár 3200x1600 pixeles felbontással. A légies szépségek között is bemutatkozott már ötödik generációs Core i processzorral szerelt modell. Az S935 érdekessége, hogy 13,3 hüvelykes mérete, 26,5 mm-es vastagsága és 1,24 kilogrammos indulósúlya ellenére optikai meghajtó – akár Blu-ray író – is szerelhető bele, vagy a helyét második akku veheti át, és ezúttal is van vénaszkenner az opciós listán.

Azóta történt

Előzmények