Fujitsu blog – látja a gép, hová nézel!

A környezetünkből érkező információk döntő többségét szemünkkel, látásunkkal érzékeljük, ezért nem véletlen, hogy rengeteget elárul rólunk, hová nézünk. Ráadásul szemünk részben a tudatalattinkhoz is kapcsolódik, egy csinos hölgy, menő hardver vagy más érdekességet megpillantva nehezen tudjuk megakadályozni, hogy elkalandozzon... A Fujitsu számítógépeiben már évek óta vannak olyan szenzorok, amelyek azt figyelik, hová néz a felhasználó, így például automatikusan görgetni tudnak egy weboldalt.


Statisztika arról, mire nézett a felhasználó

Ennél viszont többet szerettek volna elérni, azt, hogy lényegében bármilyen területen mérni tudják, hogy hova fókuszálják figyelmüket az emberek. Ez érdekes lehet egy weboldal vagy akár bolti kirakat számára, annak méréséhez, hogy a látogatók melyik területre, milyen termékekre néznek a leggyakrabban. Múzeumban pedig hasznos lehet, hogy az éppen megnézett tárgyhoz nem kell keresgélni az információs szöveget, mert az automatikusa elindul, amikor érzékeli, hogy pont arra a tételre néztünk.

A Fujitsu a 2-es módszert választotta infravörös fénnyel dolgozik
A Fujitsu a 2-es módszert választotta: infravörös fénnyel dolgozik

A megfelelő szenzor kifejlesztésénél két út állt a Fujitsu szakemberei előtt. Az egyik, hogy látható fényt használnak, és a szem egy fix, nem mozgó pontjának (például a szemzugnak) a helyzetét viszonyítják egy mozgó részéhez (például a szivárványhártyához). A másik módszer infravörös tartományban a szaruhártya megcsillanásának és a pupilla pozíciójának egymáshoz hasonlítása. A második módszer mellett döntöttek, ugyanis az pontosabb. Meg kellett viszont oldani több problémát, az infra fényforrás és kamera miniatürizálását, az eszköz árának csökkentését és az alapvetően elmosódott képek hatékony kiértékelését. Az eredmény végül egy 7 mm vastag, alig 2 x 4 centiméteres szenzor lett.

Alapvetően 80 centiméter körüli nézési távolságból működik, tehát egy monitoron kiválóan követni tudja, hogy mit nézünk éppen. Egy második, arckereső kamerával és a nézésfigyelő szenzor motoros mozgatásával pedig néhány méteresre kibővítették a hatótávolságát, így boltokban, múzeumokban és sok más helyen is használhatóvá válik. Az információ és alapvető mérés mellett járműveken is bevethető annak figyelésére, hogy a sofőr az útra koncentrál-e, megoldható így egy tolószék szemmel vezérlése, továbbá különösen érdekes lehet a Big data felhasználása.

Azóta történt

Előzmények