Fujitsu blog: adatátvitel lámpafénnyel

Hétvégén zajlott Tokióban a Fujitsu Forum 2015 nevezetű rendezvény, melyen a japán vállalat megmutatta, mi mindennel foglalkoznak éppen laboratóriumaikban. Az egyik érdekesség egy olyan technológia, aminek segítségével lámpafénybe lehet információt ágyazni, ami aztán egyszerűen, lényegében bármilyen okostelefonnal és a megfelelő alkalmazással kinyerhető.

A rendszer alapját RGB LED fényforrás jelenti, ami az egyes alapszínek szabad szemmel nem látható mértékű módosításával (intenzitásuk változtatásával) tud digitális adatot, tehát nullákat és egyeseket küldeni, melyek fogadásához elég bármilyen, kamerával felszerelt eszköz, ami kellően érzékeny a változások észleléséhez. A technológia révén például egy kiállítási tárgyra tartva a készülékünket további információt, képeket, animációt vagy akár saját nyelvünkön készült leírást kaphatunk, vagy mondjuk egy boltban hozzájuthatunk így az egyes termékek részletes specifikációjához.

Persze ezt könnyű leírni, ám a megvalósítás rengeteg kisebb-nagyobb problémát rejtett magában. A legnagyobb feladat, amivel meg kellett küzdeni, hogy az információhoz ne a lámpára, hanem a megvilágított tárgyra fókuszálva juthassunk hozzá, ugyanis az egyes tárgyak anyaga, felülete nagyban befolyásolja az általuk visszavert fényt, amihez alkalmazkodni kell. A rendszer finomhangolásához hónapokig vizsgálták a fény hatását különböző anyagokra és felületekre; a fenti videó alapján ígéretesnek tűnik az eredmény.

Azóta történt

Előzmények