Fujitsu blog: Made in Germany

A legtöbb számítógépgyártó a Távol-Keleten gyártja – vagy éppen gyártatja – termékeit, ahol az olcsóbb munkaerő révén alacsonyabb előállítási költségekkel számíthat. A Fujitsu viszont teljesen más utat választott; két olyan országban, Japánban és Németországban készülnek számítógépei, melyek neve egyet jelent a kiemelkedő minőséggel és megbízhatósággal. A németországi üzem München mellett, Augsburgban található – elsősorban asztali számítógépek, munkaállomások és szerverek, illetve ezekhez szükséges alaplapok gyártása folyik itt. Igény szerint akár notebookokra is át tudnak állni, bár ez elsősorban a japán gyárak feladata.

Az augsburgi létesítmény 77 000 négyzetméteres és több mint 1500 alkalmazottat foglalkoztat, akik a fejlett robottechnológia segítségével napi 8000 alaplap, 12 000 PC, munkaállomás vagy notebook, illetve 1000 szerver elkészítésére is képesek három műszakban dolgozva. Az U alakú gyártósorok mellett egy „szupermarket” is üzemel a gyárban, ahol több ezernyi alkatrész sorakozik a polcokon, melyekkel a megrendelők egyedi igényeit tudják kielégíteni. Apró érdekesség, hogy a Fujitsu 39-féle, különböző nyelvterületnek megfelelő, lézeres gravírozást készít billentyűzeteire.

Természetesen a gyárnak komoly tesztelőrészlege is van, ahol az elkészült termékek minden lényeges paraméterét vizsgálni tudják, beleértve a fizikai behatásokat (pl. különböző használati, kopási tesztek), a környezet által gyakorolt hatásokat (pl. zaj, elektromágneses kisugárzás) vagy a csomagolás biztonságosságát – minderre odafigyelnek a mérnökök.

Végül, de nem utolsósorban fejlesztési központot is találunk Augsburgban, ahol többek közt a szerverek és munkaállomások tápjaival foglalkoznak. A fenti videók mellett egy egészen látványos virtuális túrát is készített a Fujitsu, melyben a gyár minden részlege bejárható. Az alábbi képre kattintva lehet elindítani:

Klikk a képre a virtuális gyárlátogatás indításához!
Klikk a képre a virtuális gyárlátogatás indításához!

Azóta történt

Előzmények