Fujitsu blog: generációváltás a Lifebook U7 sorozatnál

Bár a bejelentésre még várni kell, mi megnézhettük a Lifebook U7x7 széria januárban érkező utódait.

A Fujitsu Lifebook U szériája többször is szerepelt már oldalainkon, ezen belül pedig az „igáslónak” minősíthető 7x7-es családot részletesen teszteltük is (Az U727 tesztjét itt, az U747 bemutatóját itt, az U757-ét pedig itt lehet elolvasni). Aki olvasta ezen cikkeket, vagy csak ismeri a Fujitsu termékelnevezési szokásait, sejtheti, hogy ezekben az eszközökben az Intel hetedik generációs, Kaby Lake processzorai dolgoznak, erősen itt az ideje tehát az utód, a Lifebook U7x8-as sorozat megjelenésének, annál is inkább, mert nemcsak a Lifebook U900-as ultrabookcsalád, de a konkurencia által gyártott vetélytársak is egyre nagyobb arányban állnak át a nyolcadik generációs Kaby Lake-R-re. Ezt a váltást a Fujitsunak sem érdemes halogatni, hiszen ezúttal érezhetőbb változásra számíthatunk, mint a Skylake-Kaby Lake ugrásnál, a magok duplázása ugyanis már önmagában komoly gyorsulást jelenthet a szálak számának növekedésével jól skálázódó alkalmazásoknál.


[+]

Az, hogy mindezek ellenére nem hallottunk eddig az U7x7 utódáról, nem jelenti azt, hogy nincs is ilyen: a cégnél már javában tervezik az U728, 748 és 758 modellek piacra dobását, amelyre a hírek szerint január végén kerülhet sor – a müncheni Fujitsu Forumon pedig félhivatalosan már ki is állították az új modellek egy-egy, száz százalékosan azért még nem végleges példányát.


[+]

A Lifebook U728, U738, illetve U758 kapcsán az első, ami mindenkinek szemet szúrhat, hogy első, de még második ránézésre sem látunk különbséget az 2017-es modellekhez képest, köszönhetően annak, hogy a japánok a visszajelzések alapján úgy találták, a külalakkal elégedettek az ügyfelek, így nemcsak a körvonalak, de még a billentyűzet alatti vörös fémsáv és a portok elhelyezkedése is maradt a régi. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Lifebook U7x8-nál továbbra is elérhető marad a D-Sub kimenet azok számára, akik ezt külön dokkoló vagy port replikátor nélkül is szeretnék használni.


[+]

Más a helyzet a burkolat alatt, ahol a Kaby Lake-R, illetve a hozzá passzoló egyéb részegységek váltották fel a Kaby Lake CPU-t. A Fujitsu egyik jelen lévő, tervezésben is részt vevő munkatársa azért elárulta nekünk, hogy az új notebookok esetében a legtöbb munkát az energiahatékonyság maximalizálására fordították. Ennek során nagyon sokat tesztelték a Kaby Lake-R viselkedését (ennek is köszönhető, hogy nem siették el a piacra dobást), hogy a gép fogyasztást menedzselő részét ezen tapasztalatok birtokában fejlesszék tovább. A szakember szerint ez akár 10-15 százalékkal hosszabb üzemidőt is eredményezhet úgy, hogy közben a gép sebessége minimum eléri, de inkább meg is haladja az elődét.

Ami a további alkatrészeket és konfigurációs opciókat illeti, itt nem túl meglepő módon nem lesz változás, legalábbis amennyit a Fujitsu munkatársa megoszthatott velünk, azok alapján ugyanazon kiegészítők közül választhatunk, mint idén. A lista továbbra is a vállalati felhasználók igényei szerint került összeállításra, azaz bőven találunk benne biztonsági megoldásokat, köztük ujjlenyomat-olvasót, SmartCard-olvasót, és persze továbbra is a kínálatban marad a cég Palm Secure rendszere is.

Azóta történt

Előzmények