Fujitsu blog: bemutatkozik a megújult Lifebook U7

Három méretben, elegáns külsővel és jól átgondolt belsővel jelentkezik a Fujitsu könnyű notebookjainak frissített családja.

Tavaly ősszel, a Fujitsu Forumon találkoztunk először a Fujitsu nagyon szimpatikus, megújult Lifebook U7 családjával. A vékony laptopokat felsorakoztató U szériánál kihagyták az előző, Skylake generációt, a korábbi Lifebook U745-tel viszont nagyon meg voltunk elégedve. Most, a Kaby Lake tiszteletére teljesen áttervezték a gépházat, ami a Fujitsunál általában másképp zajlik, mint más notebookgyártóknál, ők ugyanis fittyet hánynak az olyan divathóbortoknak, mint a csinos külső vagy az ultravékony kivitel. A Fujitsu elsődleges szempontja az ergonómia, a második a praktikusság, aztán ha esetleg dizájnos is lesz még a gép, annak csak külön örülni lehet.

Mivel a vaskos gépeket a Lifebook E széria tömöríti, a Lifebook U pedig a könnyűségről szól, ezért az új U7 modelleknek 12,5, 14 és 15,6 hüvelykes méretben is 19 mm vastag gépházat szabtak. Ez ugyan nem a világ legvékonyabbja, viszont kifér rá a tisztességes szellőzőnyílás, minden lényeges csatlakozó, még az Ethernet és a D-Sub is, a cserélhető komponenseket pedig az alumíniumot és magnéziumot használó gépház szétbombázása nélkül el lehet érni a fenéklemez szerviznyílásain át.

Tartották magukat másik hagyományukhoz is: számos alkatrész (akkumulátorok, billentyűzetek, dokkolók, töltők) kompatibilis a termékcsaládon belül. Természetesen van dokkoló interfész a gépek alján, de USB Type-C-vel csatlakozó port replikátort is kínálnak, és nem hiányzik az opciók listájáról a Smart Card olvasó, a mobilinternet modem, a vénaszkenner, sőt a pöcökegeres billentyűzet sem.

Lifebook U727
Lifebook U727 [+]

A legkisebb, 12,5 hüvelykes Lifebook U727 indulósúlya mindössze 1,15 kilogramm, matt felületű kijelzője 1366x768 vagy 1920x1080 pixeles lehet, érintésérzékeny is választható belőle. A prcesszorok a hetedik Core i generációból kerültek ki, 15 wattos kétmagosok, van köztük vPro támogatású is. Míg az előző Lifebook U7 szériánál 4 GB memória az alaplapra volt forrasztva, itt mind a két DDR4 foglalatot szabadon tölthetjük meg. Hogy ennek és a 45 wattórás akkumulátornak legyen elég hely a kis gépházban, száműzni kellett a 2,5 hüvelykes meghajtót, adattárnak egyedül M.2 foglalatos, SATA vagy PCI Express csatlakozós SSD-t használhatunk akár SED titkosítással. Optikai meghajtó nincs.

Lifebook U747
Lifebook U747 [+]

Az eggyel nagyobb, 14 hüvelykes testvér, a Lifebook U747 jószerével csak abban különbözik, hogy valamivel nagyobb az alapterülete és a kijelzője, indulósúlya pedig 1,43 kilogramm. Mérete mellett akkumulátora is nagyobb, 50 wattórás. Ugyanekkora a 15,6 hüvelykes Lifebook U757 energiatárolója is, de itt már kapunk 2,5 hüvelykes meghajtóhelyet az M.2 foglalat mellé, a billentyűzeten elfért a numerikus pad, a kijelző pedig 1366x768-as, 1920x1080-as és 3840x2160 pixeles is lehet. A D-Sub és DisplayPort képkimenet mellett itt már HDMI képkimenet is van.

Lifebook U757
Lifebook U757 [+]

Talán mondani sem kell, hogy most az SSD-k, memóriamodulok és kijelzőpanelek drágulásának, illetve a dollár erősödésének idején a Fujitsu Lifebook U7 laptopok meglehetősen drágák lesznek. A Core i5-7200U processzorral, 8 GB memóriával (egy modulban) 256 GB-os SSD-vel, Full HD-s kijelzővel, ujjlenyomat-olvasóval, Smard Card olvasóval és mobilinternet modem előkészítéssel (az antennák benn vannak, de a modemet külön kell megvenni) ellátott konfiguráció Windows 10-zel és két év garanciával (akár 5 évig bővíthető) 12,5, 14 és 15,6 hüvelykes méretben is kb. 400 000 forint (nettó 315 000 forint) környékén vásárolható meg.

Azóta történt

Előzmények