Fujitsu blog: méltó utód egy ultrabooknak

Megérkezett a két hónapja bemutatott Lifebook U937-et leváltó új szubnotebook, az U938.

Alig két hónapja írtunk hosszabban a Lifebook U937 ultrabook használata során szerzett tapasztalatainkról, és máris megérkezett az utód, az U938, amelyben a hetedik helyett már nyolcadik generációs processzorok közül választhatjuk ki a CPU-t.

Ami a külsőt illeti, a Fujitsu nem sokat teketóriázott, egyszerűen a Lifebook U937-et vette alapul. Első pillantásra ez hanyagságnak vagy spórolásnak tűnhet, de valójában nem az, ugyanis az U937 háza kiválóan sikerült: ahhoz képest, hogy mennyire strapabíró és masszív, mindössze 15,5 mm vastag, de a Fujitsunak ennek ellenére sikerült teljes értékű HDMI, sőt, Ethernet porttal is felszerelnie. A teljes gép továbbra is 309 x 214 x 15,5 mm-es, tömege felszereltségtől függően 920 grammtól indul, a magnéziumötvözetből készült ház pedig fekete és piros színben is rendelhető.


[+]

A házat, sőt annak külső jegyeit is tehát mind az U937 örökségeként kapta az új gép, de a belső térben történtek változások. A legfontosabb persze a Kaby Lake R processzorok megjelenése a kínálatban, az U938 esetében ugyanis a Core i5-8250U, i5-8350U és i7-8650U közül választhatunk. A processzor mellett az alaplapon 4 GB DDR4 memória kap helyet és egy SO-DIMM foglalat – ezt kihasználva tehát 20 GB-ig bővíthetjük a RAM méretét. A háttértárkínálatot a tavalyi modellből hozta át a Fujitsu, és továbbra is lefedi a teljes, ennél a gépnél felmerülő spektrumot: a sort egy 256 GB-os SATA III interfésszel szerelt M.2-es modul nyitja, de kérhetünk OPAL specifikációknak megfelelő SATA III-as SSD-ket is 256 GB, 512 GB vagy 1 TB méretben, míg a sebességet előnyben részesítők számára 256, illetve 512 GB-os, SED NMVe modulok is rendelkezésre állnak.


[+]

A kijelző terén nincs változás, a 13,3 hüvelykes képernyő Full HD felbontású IPS panelt használ, opcionálisan érintésérzékeny kivitelben. A dedikált GPU továbbra sem opció, de ez az U938 vásárlóit aligha fogja zavarni, és legalább az üzemidőt sem befolyásolja negatívan. Ahogy említettük, a csatlakozókínálat a gép méreteihez képest teljes: egy HDMI, két USB 3.1-es (Type-A konnektorral szerelt) kivezetés, SDXC kártyaolvasó, kombinált hangcsatlakozó és egy kihúzható Ethernet port áll rendelkezésre, de nem hiányzik a Type-C konnektor sem USB 3.1 sebességgel és Power Delivery funkcióval, ami továbbra is lehetővé teszi a gép töltését is.

Vezeték nélküli adapterként egy Intel AC8265 dolgozik a gépben, amely a 802.11ac WLAN mellett a Bluetooth 4.2 kompatibilitásról is gondoskodik. Extra opcióként a Lifebook U938-ba is kérhető a Sierra Wireless EM7455 Cat. 6 LTE modem, az ezzel szerelt gépek oldalára SIM foglalat is kerül. Biztonsági opciók közül továbbra is rendelkezésre áll a SmartCard olvasó, az ujjlenyomat-olvasó és persze a Fujitsu vénaszkennere is, a PalmSecure.

Előzmények