Fujitsu blog: az AI az ember szolgálatában

A japán vállalat két koncepción keresztül mutatja be, miképp lehet a mesterséges intelligencia az emberek segítségére.

A Fujitsu esetében már ismert, hogy a cég rengeteg AI-ra, vagyis mesterséges intelligenciára épülő kutatást végez, ugyanis ez az a technológia, ami tényleg hasznos lehet az emberek mindennapjaiban, csak meg kell találni azokat a területeket, ahol az AI-nak komoly szerepe lehet.

A japán székhelyű vállalat szerint az egyik ilyen lehetőség a robotok alkalmazása a recepciós munkákhoz. A szituációt nagyon egyszerű elképzelni, ugyanis manapság rengeteg helyen nincs emberi erőforrás dedikálva az érkezők eligazítására, a legtöbb esetben egy érintőkijelzőn kell kiválasztani, hogy mit is szeretnénk az adott intézményen belül elvégezni, és eszerint tudunk eligazodni, jellemzően egy kapott sorszám alapján.

Ennek a módszernek nagy előnye, hogy az emberi tényező ki van zárva, így mindenki kiválasztja, hogy mit szeretne, és a sor megfelelő ütemben halad. Nagy hátrány viszont, hogy nem mindenkinek egyszerű eligazodni ezeken a gépeken, és erre itthon is lehet találni jó példákat, például amikor dedikált ember híján a biztonsági őr – saját feladatának rovására – egyfajta recepciós szerepet tölt be és segít a beérkezőknek.

A Fujitsu koncepciója a problémára egy robot, név szerint Robopin, ami gyakorlatilag az eligazításban nyújtana segítséget. Ez így humánerőforrást szintén nem igényelne, viszont a rendszer hátrányait kiszűrné. A robot ráadásul nem verbális formában is képes lenne kommunikálni, vagyis a hat beépített motorjával mozgatja a testét, a fejét, illetve a két kezét, így mutatva gesztusokat az emberek felé.

A hardveres alap igazából nem bonyolult, a robot rendelkezne mikrofonnal és kamerával, ami segíti a kommunikációját, a további visszajelzéseket pedig LED-ek szolgáltatnák. A fejen lévő kifejezheti a hangulatát, ha piros, akkor Robopin mérges, ha kék, akkor szomorú, míg ha rózsaszín, akkor örömet érez, emellett a kezén található narancssárga LED-ekkel megmutathatná a megfelelő irányt az érdeklődőknek. Persze még lehet építeni a tipikus emberi reakciókra, biztos lesz, aki megsimogatja a gépet, amire szintén tudna reagálni a tapintás érzékelése után. A nehézséget maga az AI jelentené, amit egy távoli vagy akár helyi szerver biztosítana. A robot a kapott kép- és hangadatokat eljuttatná oda, és a válaszreakció a szerver oldaláról érkezne, így biztosítható a verbális és nem verbális kommunikáció. Ez már részben szoftveres probléma, amire a Fujitsu komplett megoldást kínálhat.

Némileg más koncepció a hordozható fordító, ami a Fujitsu jellemzése szerint egy 75 x 95 x 7 mm-es, 65 grammos eszköz lenne. Ez igazából az egészségügyi intézmények számára lehet rendkívül hasznos, mivel a Japán Nemzeti Turisztikai Szervezet (JNTO) szerint egyre több külföldi látogatja a japán városokat. Ez a szám az előző év júniusában 2,3 millió fölött volt, és bár senki sem kívánja, de ekkora mennyiségnél óhatatlanul előfordul, hogy egy bizonyos számú ember kórházi ellátásra szorul.

A nyelvi akadályok viszont nehezítik az orvosok dolgát, elvégre nem várható el minden külfölditől, hogy beszélje az adott ország nyelvét. Erre a gépi fordítás tényleg megoldás, az orvosnak csak a nyelvet kell kiválasztania, és a fenti videóban látható szerkezet elvégzi a többi munkát, méghozzá a beszéd 95%-os pontosságú detektálása mellett, zajos környezetben is.

Valójában persze nem ez az apró eszköz fordít, ennek bonyolultságát még Robopin is túlszárnyalja. A munka oroszlánrészét itt is egy távoli vagy helyi szerver végzi, méghozzá megfelelő szoftveres háttér mellett, és ezen a ponton lép be a képbe a Fujitsu, amely vállalat képes komplett megoldást biztosítani.

Azóta történt

Előzmények