Fujitsu blog: ember a gép mellett

Saját mesterséges intelligenciával és mélytanulással kapcsolatos megoldásait használja a Fujitsu.

Senki sem vádolhatja a Fujitsut azzal, hogy fejlesztéseit nem próbálja ki magán: legutóbbi co-creation projektjének keretében éppen saját augsburgi gyárában sikerült a KUKA robotjait minden eddiginél jobban bevonni a gyártási folyamatokba.


[+]

Maga az augsburgi üzem önmagában is különleges, hiszen a világ egyik legmodernebb, informatikai gyártásra szakosodott egységéről van szó, ahol mi is többször megfordultunk már. A gyárban már régóta alkalmaznak robotokat is a gyártási folyamat részeként, ám ezeket eddig az emberektől teljesen elkülönítve, csak bizonyos speciális részterületeken vetették be. Ennek egyfelől biztonsági okai is voltak, de az ember-gép együttműködést az is nehezítette, hogy sokan úgy vélték, a robotok nem alkalmasak az érzékeny számítógépes alkatrészek, például az alaplapok kezelésére. Hogy ezen változtassanak, a Fujisu és a KUKA kifejlesztett egy robotizált folyamatautomatizációs Ipar 4.0 megoldást az alaplapok nagy pontosságú kezelésére és tesztelésére.


[+]

Az új rendszer lényege az, hogy a korábbi, gondosan elkülönített területeket inkább összevonták, így a robotok integrált folyamatban segítik a humán munkaerőt, nem tőlük elzárva, hanem közvetlenül az emberek mellett dolgoznak. Észlelik az ember közelségét, és mozdulataik lassításával előzik meg a balesetveszélyt. Betanításuk emberi feladat: első lépéseként egy munkás a robotkar manuális irányításával „mutatja meg” a robotnak, hogy miként végezze el az összeszerelés folyamatát. A betanítást követően az emberek elhagyják a közös munkaterületet, ahol a robotok nagysebességű üzemmódra kapcsolnak a virtuális biztonsági zónán belül a monoton és repetitív feladatok elvégzéséhez. Ez fontos előrelépés a korábbi, gyakorlatilag programozási feladatot jelentő tanítási módszerekhez képest, és nemcsak azért, mert így nem szükséges programozókat alkalmazni a feladatra, hanem azért is, mert sokkal gyorsabb és hatékonyabb.


[+]

Ahhoz, hogy a KUKA robotjai ilyen módon taníthatóak legyenek, szükség volt a Fujitsu tapasztalataira is a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia és az Ipar 4.0 területén. A japán cég jó ideje komoly erőforrásokat összpontosít erre a területre, mely az egészségügytől a pénzügyi területeken át a tudományos munkáig számtalan helyen hozhat forradalmi változásokat. Azért, hogy ezt a Fujitsu partnerei is kihasználhassák, a cég új felsőkategóriás PRIMERGY CX és RX szerverei és CELSIUS munkaállomásai egyaránt rendelhetőek az Nvidia Quadro GV100 gyorsítókkal, melyek jól használhatók nagy tömegű nyers adat feldolgozását megkövetelő, nagy teljesítményigényű alkalmazásokhoz. A PRIMERGY szerverek esetében mindehhez a PCIe kártyás formán túl az NVLINK megoldás is használható, amelyeket kihasználva akár 100 TFLOPS számítási teljesítmény is igénybe vehető.

Azóta történt

Előzmények