Fujitsu blog: sarkvidéki hideg, de a memória még mindig működik

A vállalat új FRAM chipjének 140°C-os hőtűrése van, ráadásul rendkívül extrém hidegben is bevethető.

A Fujitsu elég régóta van jelen az FRAM (Ferroelectric Random Access Memory) memóriák piacán, ami ugyan a teljes szegmensnek kis részét teszi ki, mégis rendkívül fontos területről van szó, ugyanis a ferroelektromos memória egészen extrém tűrőképességi mutatókkal rendelkezik, így ipari területeken gyakorlatilag megkerülhetetlen.

Az FRAM – szokás FeRAM-nak is nevezni – technológiai értelemben egy DRAM-hoz kifejezetten hasonlító megoldás, az elsődleges különbség, hogy dielektromos helyett ferroelektromos réteget alkalmaz, és gyakorlatilag ez adja nem felejtő képességét is.

Más, nem felejtő opcióhoz viszonyítva, gondolva itt a flashmemóriára, az FRAM hátrányos az elérhető kapacitás, illetve a gyártási költség tekintetében, ezért sem tudott sikereket elérni a tömegpiacon, ugyanakkor rendkívül előnyös tulajdonsága, hogy igen keveset fogyaszt, továbbá egészen gyors írási teljesítményt lehet elérni vele. Mindemellett terhelhetősége is hihetetlenül jó, rengeteg, legrosszabb esetben is akár több tízmilliárd írási ciklust visel el, továbbá 85 °C-on akár tíz évig is üzemképes marad, de több évig problémamentesen működik -40 °C-on is.

Ipari szinten tehát nagyon hasznos megoldás az FRAM, és a Fujitsu igen nagy portfóliót kínál az érdeklődők számára a különböző soros és párhuzamos interfészekre. Extrém hidegben azonban minden esetben csak úgy garantált a hibátlan működés, ha a hőmérséklet nem alacsonyabb -40 °C-nál. Bár ez sok esetében elég, de vannak olyan igények, ahol nem. Bizonyos ipari berendezések akár ennél is hidegebb környezetben üzemelnek, és a Fujitsu emiatt fejlesztette ki legújabb FRAM chipjét, ami már -55 °C és 85 °C között marad garantáltan üzemképes.

Az új, MB85RS64TU jelzésű, SPI interfészt használó megoldás 8192 darab 8 bites szót tud tárolni, vagyis kapacitása 64 kilobit, továbbá maximum 10 MHz-es órajelen üzemelhet 0,8 mA-es áramerősség mellett (terhelés nélkül az utóbbi paraméter 9 μA-re csökkenhet), miközben 1,8 és 3,6 V közötti feszültség adható neki. A terhelhetősége is félelmetesen jó, a Fujitsu 10 billió ciklusra hitelesíti.

A Fujitsu MB85RS64TU 8 tűs SOP és SON tokozása A Fujitsu MB85RS64TU 8 tűs SOP és SON tokozása
A Fujitsu MB85RS64TU 8 tűs SON és SOP tokozása

Az MB85RS64TU 8 tűs SOP vagy SON tokozással érhető el. Előbbi azért érdekes, mert ilyen formában egyszerű kicserélni az esetlegesen alkalmazott EEPROM-ot az új FRAM-ra.

A Fujitsu újdonságára specialitása miatt olyan jelentős igény nem lesz. Ha valakinek nem kritikus fontosságú a -40 °C alatti hőmérsékleten a garantált működés, akkor kézenfekvőbb az ugyanolyan paraméterekkel bíró, de csak -40 °C-ig üzemképes, MB85RS64T jelzésű FRAM-ot igényelni. Mindenesetre érdekes látni, ahogy a japán vállalat kiszolgálja az extrémnél is még egy fokkal extrémebb igényeket.

Azóta történt

Előzmények