Fujitsu blog: segítse az AI a munkavállalókat?

A japán cég felmérése szerint a munkások ezt szeretnék, és ez a termelékenységet is növelhetné.

A Fujitsu érdekes felmérést készített, amelyben a munkavégzés hatékonyságát a munkavállalók nézőpontjából vizsgálta meg. Ez egy kifejezetten fontos tényező a cégeknél, és önmagában nem is feltétlenül kapcsolódik a számítástechnikához, így adódhat a kérdés, hogy a japán vállalat miért vizsgálódik, de ez hamarosan megválaszolásra kerül.

Talán senkinek sem lesz újdonság, hogy a munkavállalók általános tapasztalatai szerint a ledolgozandó munkaórák végére a termelékenység csökken. Ezt egy átlagos dolgozó akár a saját példáján is igazolni tudja, elvégre az ember elfárad, ami mellett akár a motiváció is csökkenhet, ami számtalan, nehezen kezelhető problémát idéz elő, nyilván az adott iparághoz igazodva.

A Fujitsu a PAC (Pierre Audoin Consultants) bevonásával készített egy tanulmányt, amelyből kiderül, hogy nem minden vállalkozáson belül adott a megfelelő kulturális légkör, illetve technológiai háttér, hogy az alkalmazottak maximálisan hatékonyak lehessenek.

Érdekes, hogy a megkérdezett munkavállalók 45%-a azt gondolja, hogy épp olyan keményen dolgozik, mint két évvel korábban, sőt 47%-uk szerint még keményebben is, mégis 40%-uk szerint a termelékenység nem nőtt, vagy akár még csökkent is. Ez talán az oka annak, amiért egyre több szakember szerint lehet pozitív hatással a mesterséges intelligencia bevetése az alkalmazottak segítése érdekében. A megkérdezettek 80%-a szerint egy alapszintű digitális virtuális asszisztens, vagy éppen az AI személyre szabott felhasználása pozitívan hathat a munkavégzésre azzal, hogy a mellékes, apró-cseprő feladatok terhét leveszi az emberek válláról.

A kutatásból kiderül, hogy minél inkább úgy gondolják az alkalmazottak, hogy növekszik a munkavégzésük ideje, annál inkább szeretnének egyensúlyt találni a munka és a magánélet között. Ez biztosítható például a kötetlen munkaidővel, vagy esetleg gyakorlással, ami a megkérdezettek 53%-a szerint nagyon fontos a termelékenység növeléséhez. Ugyanakkor a munkavállalók 35%-a úgy gondolja, hogy a munkáltató képessége a munka és a magánélet ideális egyensúlyának támogatására csak elfogadható, vagy akár rossz. A munkavállalók 49%-a szerint a stimuláló és egészséges munkakörnyezet a legfontosabb szempont a hatékonyság javításához, míg 40% megjelölte a megfelelő eszközöket is.

A Fujitsu szerint a jövőben a mesterséges intelligencia, illetve a robotika, ezen belül is a munkafázisok automatizálásának bevetésével egyre nagyobb segítséghez jutnak a munkavállalók, ami végeredményben a cégeknek is fontos, hiszen ezzel növelhetik a termelékenységüket. A japán vállalat ehhez számos szolgáltatást, technológiát, valamint komplett ökoszisztémákat kínál.

Azóta történt

Előzmények