Fujitsu blog: készül Japán legerősebb szuperszámítógépe

A legújabb Fujitsu szerverekre, Intel és NVIDIA chipekre alapozó nagyvas a mesterséges intelligenciára fókuszál majd.

Legutóbbi blogbejegyzésünket, ami a Fujitsu új PRIMERGY szervereivel foglalkozott, azzal fejeztük be, hogy kíváncsian várjuk ezeknek a megoldásoknak a szuperszámítógépes alkalmazását. Nem is kellett sokat várni az első bejelentésre, ami igazán komoly szintű. Japán élen jár a mesterséges intelligencia kutatásában, a National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST), vagyis a japán nemzeti kutatási és fejlesztési intézet a Fujitsut kérte fel egy új, óriási teljesítményű, mesterséges intelligencia kutatásokra fókuszáló szuperszámítógép építésére.

Hardver terén a friss PRIMERGY CX2570 M4 penge szerverek adják majd az alapot egységenként két darab Xeon Scalable processzorral. A 2U magas PRIMERGY CX400 M4 modulokba összesen 1088 ilyen csomópontot telepítenek majd összesen 2176 darab processzorral, ami közel 61 000 processzormagot jelent. A számítási teljesítmény nagyját mégsem ezek, hanem a legújabb, Volta architektúrás NVIDIA Tesla V100 gyorsítók adják majd. Összesen 4352 darab beépítését tervezik, a gyors adatkezelésért pedig a tengernyi memória mellett Intel DC P4600 SSD-k felelnek majd. A rendszer hűtését az elmúlt években kifejlesztett Cool-Central folyadékos rendszerrel oldják meg, ami a szokásosnál melegebb, 40 °C körüli folyadékkal dolgozik, így takarékosabb a hagyományos megoldásoknál.

Az AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI) nevezetű masina 2018 áprilisa után áll majd munkába. A Fujitsu nem csak a hardvert és a működtetését biztosító szolgáltatásokat adja hozzá, hanem a Zinrai AI platformot, és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatási tapasztalataival is segíti a nemzeti fejlesztést. Az új nagyvas tervezett számítási kapacitása 37 PFLOPS lesz dupla pontosságú lebegőpontos műveleteknél, amivel az aktuális top500 ranglista harmadik helyére állhatna fel. A mesterséges intelligencia ágazatában azonban sokkal fontosabb a feles pontosságú lebegőpontos teljesítmény, ahol 550 PFLOPS-ra számítanak.

Azóta történt

Előzmények