Első körben csak a DirectX 12 alapfunkcióit használhatják az érkező játékok

A Windows 10 vártnál nagyobb mértékű terjedésével párhuzamosan már javában készülnek az első DirectX 12 API-t támogató játékok is. A Microsoft már az év első felében dömpingre utalt, és úgy néz ki, hogy az új rendszer a PC-s játékpiac történelmének leggyorsabban terjedő API-ja lehet.

Mint ismeretes eddig a DirectX 10 terjedt a leggyorsabban, hiszen tíz játék érkezett rá a megjelenésétől számított egy éves időintervallumban. Ennél csak picivel teljesített rosszabbul a DirectX 11 kilenc játékkal, tehát a DirectX 12-re minimum tizenegy játékot kell hozni a következő év közepéig, hogy ebből a szempontból túlteljesítse a DirectX 10-et, és a jelenlegi adatok szerint bőven túlteljesíti majd az API. Utóbbit elsődlegesen a Microsoft is elősegíti, mivel a vállalat komoly támogatásban részesíti a DirectX 12-re dolgozó fejlesztőket. Ez a redmondi óriáscég számára egy teljesen logikus üzleti megfontolás, hiszen az új API-val el lehet adni a Windows 10-et.

Hirdetés

A terjedés módjával kapcsolatban érdeklődtünk azoknál a fejlesztőknél, akik hivatalosan is elismerték már, hogy DirectX 12-re dolgoznak. A legtöbb érintett a biztonságos átállást tartja szem előtt, mivel sok esetben jelentős módosításokat is végre kell hajtani az adott videojáték-motorban, ami mellett túl nagy kockázat lenne minden új funkció beépítése. Némileg ront a helyzeten az is, hogy a kiadók gyors eredményeket várnak, így csak a legfontosabb funkciók beépítésére van elég idő. Ennek a hátránya az lesz, hogy a legtöbb rendszert még nem készítik fel a DirectX 12 opcionális újításaira, de előnye is van, hiszen így mindegyik elérhető hardver ugyanarra a képminőségre lesz képes, mivel a fejlesztők maximum a D3D_FEATURE_LEVEL_11_0 szintben gondolkodnak. Utóbbi egy reális döntés, mivel a legtöbb ma használt motor az erre építhető effekteket támogatja. Jelenlegi információink szerint egyedül az Oxide Games Nitrous nevű videojáték-motorja fog elmenni a D3D_FEATURE_LEVEL_12_0 szintig, ami szintén logikus döntésnek tekinthető egy alapvetően nulláról megírt fejlesztésnél.

A DirectX 12-t az első körben két alap- és egy opcionális funkcióval használják majd a fejlesztők. Nyilván a két alapfunkció a többszálú parancsfeldolgozás és a multi-engine támogatás. Előbbi lehetővé teszi, hogy parancsokat a parancspufferekben teljesen párhuzamosan, egymástól függetlenül lehessen beírni, míg utóbbi az aszinkron compute, illetve aszinkron DMA funkciókért felel, amely a grafikus vezérlők oldalán biztosítja a párhuzamosságot. Ez nem lehet meglepetés, mivel a DirectX 12 végleges felépítésével kötelezően támogatandó rendszerekről van szó. Az opcionális funkció szempontjából a legtöbb érintett támogatni fogja valamilyen módon a multiadaptert, azaz befogható lesz több grafikus vezérlő is. Ez fontos szempont, mert az új API-val a támogatást mindenképpen direkten a programba kell írni.

Információink szerint rövidebb távon mérve a Microsoft hozza a legtöbb DirectX 12-es játékot, hiszen érkezik a Fable Legends, a Gears of War: Ultimate Edition, a Sea of Thieves és a Rise of the Tomb Raider. Mindegyik program támogatni fogja a többszálú parancsfeldolgozást, a multi-engine-t és a multiadaptert. A Microsoft az első három játékhoz az Unreal Engine 4-et használja, de ezt az igényeik szerint módosítottak, és jó hír, hogy a változásokat később visszaírják a motor főverziójába. A Rise of the Tomb Raider külsős fejlesztés, így a Crytal Engine új verzióját használja. Megtudtuk, hogy a Microsoft által kiadandó játékok többsége csak DirectX 12-es módot kap, így a futtatásukhoz kötelező a Windows 10. Ez elsődlegesen üzleti megfontolás lehet.

A nagy kiadók közül a Square Enix és az Electronic Arts is támogatni fogja a DirectX 12-t az érkező játékokban. A Square Enix az új Hitman és a Deus Ex: Mankind Divided című alkotásokban biztosan beveti. Előbbi a legújabb Glacier, míg utóbbi a Glacire 2-re alapjaira épített Dawn motort használja majd. Az Electronic Arts természetesen a Frostbite motor új verzióját fogja használni az érkező játékokhoz, és ez kezeli a DirectX 12 és a Vulkan API-t is. Valószínűleg az elején az előbbit fogják használni, míg később áttérhetnek a Vulkánra. Mindkét kiadó által szállított DirectX 12-es programok támogatni fogják a többszálú parancsfeldolgozást, a multi-engine-t és a multiadaptert.

A Bohemia Interactive is frissíteni fogja a Real Virtuality motort, és ezt a frissítést az Arma 3 és a DayZ megkapja a következő év első felében. Erről annyit sikerült megtudnunk, hogy a többszálú parancsfeldolgozás és a multi-engine lesz kihasználva, míg a multiadapter beépítése egyelőre kérdéses.

Az átállással kapcsolatban több olyan fejlesztőnél is érdeklődtünk, ahonnan sajnos nem kaptunk konkrét válaszokat. Ezt minden érintett azzal magyarázta, hogy amíg nem tesznek hivatalos bejelentést, addig a részletekkel kapcsolatban sem tudnak tájékoztatást adni. Utóbbi felfogható egy bizalomgerjesztő válasznak is, hiszen ebből sejthető, hogy dolgoznak az átálláson.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés