Elkészült a TSMC 20 nm-es node-ja

A TSMC bejelentette, hogy a tervek szerint elkészült a 20 nm-es gyártástechnológiára való átállás, melyből a korábbi adatoknak megfelelően egyetlen, rendszerchipekhez optimalizált node érhető el. A vállalat vezetője szerint már ma is tömeggyártási fázisról beszélhetünk, mivel a Fab 12-es és a Fab 14-es üzemekben már számos 20 nm-es gyártósor működik. A megrendelőkről még nincs pontos adat, de elsőként mindig az FPGA-k gyártóit érdeklik az új node-ok, és valószínűleg ez most sincs másképp.

Hirdetés

A TSMC elmondta, hogy még májusban beindul a Fab 15-ös üzem 3-as és 4-es gyárépülete, mely jelentősen kibővíti a ma elérhető gyártókapacitást, így a készülő termékek közé fokozatosan felsorakoznak a rendszerchipek és a grafikus processzorok is a többi lapkával együtt.

A 20 nm-es eljárás során lényeges lehet, hogy a TSMC szándékosan készített csak egy node-ot, amit a cég azzal magyaráz, hogy ezen a szinten már kevés lehetőség adódik az egyes dizájnok specifikus finomhangolására. Mivel a piac leginkább a rendszerchipekre állt rá, így a tajvani bérgyártó az előbbi igényeket próbálja kielégíteni. A várható termékskálát figyelembe véve ezzel a stratégiával a grafikus processzorok járnak majd a legrosszabbul. Az új node karakterisztikája nem igazán ideális az ilyen típusú lapkákhoz, így a 28 nm-es magas teljesítményre optimalizált node-okhoz képest a várható előrelépés nagyon csekély. Sőt, bizonyos szempontok szerint vizsgálva az aktuális technológia előnyösebb lehet, mint az új. A bérgyártó azonban arra számít, hogy ha nem is azonnali átállással, de idővel a GPU-k is mindenképp a 20 nm-es node-on készülnek majd. Annyit el lehet mondani, hogy a jobb tranzisztorsűrűség miatt a nagyobb lapkáknál előnyösebbnek tűnik a 20 nm, de a kisebb termékek esetében az aktuális 28 nm tűnik befutónak, amíg az új node karakterisztikáját ki nem ismerik a cégek.

A TSMC az idei esztendő során arra számít, hogy a 20 nm-es waferek teszik majd ki a bevétel 10%-át. Az átállás fokozatos mértéke miatt a negyedik negyedévben a bevétel 20%-áért is felelhet majd az új node.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés