2019. augusztus 23., péntek

Útvonal

Hírek » Videokártya rovat

28 nm-en marad az új GPU-generáció?

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A 20 nm fejlesztése jól halad, viszont lassabb lapkák tervezhetők rá.

A PC-s VGA-piac kapcsán sokak már az új generációs GPU-kat várják méghozzá 20 nm-es gyártástechnológián, de a friss adatok szerint ezekre még várni kell. Olyannyira, hogy a partnerekhez eljuttatott útiterveken még mindig 28 nm-es megoldások szerepelnek érkező újdonságként, és ez a friss adatok szerint igaz az NVIDIA, illetve az AMD fejlesztéseire is.

Hirdetés

Bár a TSMC 20 nm-es node-jának fejlesztése jól halad, így technikai probléma elvileg nem léphet fel, azt semmiképp sem szabad elfelejteni, hogy a tajvani bérgyártó az új gyártástechnológiát csak rendszerchipekre optimalizálja. Erre ugyan még építhetők GPU-k is, de sajnos úgy néz ki, hogy több idő kell a megfelelő dizájn kialakításához. Jó esély van rá, hogy a 20 nm-es fejlesztések egyszerűen nem lennének gyorsabbak, ahhoz képest, amikor ugyanaz a dizájn a jól ismert 28 nm-es node-on születne meg, eközben a fogyasztáskülönbség is alig lenne mérhető, így az egyetlen értékelhető előny a kisebb lapkaméret, de ezt meg a drága 20 nm-es waferek ellensúlyozzák. Összességében az új gyártástechnológia az új GPU-khoz nem tűnik jó üzletnek, legalábbis első körben semmiképp.

Persze a gyártástechnológiai váltás nem szükséges a fejlődéshez, hiszen az architektúrát az érintettek folyamatosan modernizálják, és az elmúlt években is inkább ebből nyertek előnyt, mintsem a kisebb csíkszélességből. Pánikra tehát semmi ok az új hardverek érkeznek, csak várhatóan nem 20 nm-en, ami a fentiek miatt nem is olyan fontos tényező. Emellett viszonylag sok teljesítményt nyer majd a piac a jövőben a modernebb elvek szerint tervezett grafikus API-k kihasználásából, tehát gyorsulás mindenképp lesz, csak nem éppen a megszokott módon.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.