Kimaradhat az GPU-knál a 20 nm-es node

Nemrég írtunk arról a pletykáról, mely szerint 28 nm-en maradhat az új GPU-generáció. Ez az információ egyre nyilvánvalóbb, mivel idén a TSMC 20 nm-es node-jával nem számolna az AMD és az NVIDIA sem (előbbi cég ezt már meg is erősítette), de eközben új hardverekre természetesen szükség van. Technikai probléma egyébként nincs. Az aktuális híresztelések szerint a TSMC még a tervezettnél is jobban halad a 20 nm-es node fejlesztésének befejezésével, és a tesztlapkák is a vártnál jobban muzsikálnak. A gond leginkább ott keresendő, hogy a 20 nm-es node nem kínál igazi előrelépést a 28 nm-es opciókhoz képest.

Korábban már többször is utaltunk rá, hogy a CMOS gyártástechnológia kezdi elérni határait. 20-30 nm alatt az előrelépés lehetősége csekély, miközben a fejlesztések is egyre csak drágábban végezhetők el. Ez szimplán a fizika törvényeiből eredő gond. A tranzisztorok mérete egyszerűen folyamatosan csökken, és bizony nagyon közel járunk ahhoz, hogy olyan kevés atomból épüljenek fel, ahol a Heisenberg-féle bizonytalansági elv, mint kvantummechanikai hatás felerősödik. Utóbbi kimondja, hogy egy részecske helye és lendülete egyidejűleg nem határozható meg tetszőleges pontossággal. Ez pedig rendkívül fontos lenne, mivel enélkül a CMOS gyártástechnológia hosszabb távon csak egy pénznyelő lesz tényleges előrelépés lehetősége nélkül.

A TSMC 20 nm-es node-jának legfőbb előnye, hogy kisebb lapkák tervezhetők rá, mint a 28 nm-es opciókra. Ez akkor fontos lehet, ha a tokozás méretén csökkentene az adott cég, ezzel kisebb platformdizájnt kialakítva, de a GPU-knál ez nem tényező, így ez a termékkategória nem profitál az új fejlesztésből. Sőt, a 20 nm-es eljárás a magasabb waferár miatt drágább, miközben a fogyasztásbeli különbség elhanyagolható a 28 nm-es node-okhoz képest, emellett sajnos kellemetlen hatás, hogy ugyanaz a lapka az új gyártástechnológián lassabb lehet. Bár itt tényleg csak apró különbségekről beszélhetünk, ez viszont már elég ahhoz, hogy a 28 nm-t továbbra is jobb gyártástechnológiaként értékelje az AMD és az NVIDIA a GPU-k szemszögéből.

A következő nagy lépcső leginkább a 16 nm-es node lesz, amelynek fejlesztése már amúgy is a célegyenesben van. A 20 nm-es opciót talán ezért is nézik ennyire érdektelenül a GPU-kat gyártó cégek, mert tulajdonképpen alig egy extra évet kell várni a 16 nm-re, ami már a GPU-k szempontjából is előrelépés a 28 nm-es megoldásokhoz képest. Ezt persze nem jelenti azt, hogy nem lesznek 20 nm-es GPU-k a TSMC-től, de ezek száma nem lesz sok.

A hardver fejlesztése mellett a jövőben szokatlanul felerősödik majd a szoftveres alapba fektetett pénz. Az elkövetkező két évben az AMD és az NVIDIA is a modernebb API-k folyamatos érkezésétől, fejlődésétől, illetve a kihasználásuktól várja majd az igazi előrelépést. Nem mellesleg ezekből többet lehet kihozni, mint bármilyen hardverfejlesztésből, tehát úgymond a piac nem jár majd annyira rosszul.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés