Az Intel mindenki előtt megnyitja gyártósorait

Az Intel érdekes bejelentést tett az elmúlt órákban. A vállalat ugyanis ecsetelte, hogy aktívan részt szeretne venni a bérgyártók között zajló versenyben, így a korábbi korlátozott, elsősorban FPGA-kra vonatkozó megrendelések mellett most már bárkit kiszolgálnak. Ezzel lényegében a konkurensek előtt sincs lezárva az ajtó, tehát az Apple, a Samsung, az NVIDIA, a Qualcomm, az AMD és még sokan mások érdeklődhetnek az elérhető node-ok és a kapacitás iránt.

Ez nyilván a gyárak kihasználásának maximalizálását célozza, hiszen az efféle modernebb üzemek fenntartása nagyon költséges, így a parlagon heverő gyártósorok bérbeadása nagy segítség ahhoz, hogy egy-egy gyárépület önerőből is fenntartsa magát. Az persze kérdéses, hogy a konkurensek közül mégis kiket érdekelhet ez a lehetőség?

Az Apple jó eséllyel értékes alternatívának találja majd az Intel akcióját, de vannak mérlegelendő negatív hatások is, hiszen alapvetően mindenki ismeretlen gyártástechnológiákba nevez be. Mivel ma már sokkal jobban meghatározza egy lapka fogyasztását a tervezés, mint az alacsonyabb csíkszélesség, így eleinte lehet, hogy az Intel 22 nm-es node-jára való átállás rosszabb fogyasztáskarakterisztikájú chipet eredményez, mint a jól ismert 28 nm-es TSMC, Samsung és GlobalFoundries technológiák. Ez persze csak időszakos probléma, de a tapasztalatszerzés rögös útján minden érdeklődő végig fog menni.


[+]

A 14 nm-es gyártástechnológia kapcsán az Intel elmondta, hogy a fejlesztés nem éppen a terv szerint halad, mivel a selejtarány egyelőre nagyon magas, így további fejlesztésekre van szükség. A vállalat szerint a következő negyedévben már meglehet a kitűzött cél.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés