Elérhető a Fujifilm X-T3

A japán gyártó legújabb váza a tengerentúlon már a boltok polcain van, itthon akár már a hét folyamán is elérhetővé válik.

Az eddig előrendelhető státuszban lévő, szeptember elején bemutatott Fujifilm X-T3 a mai naptól megvásárolhatóvá vált az Egyesült Államokban, míg Magyarországon információink szerint még ezen a héten, de legkésőbb jövő hét elején elérhető lesz a gyártó hivatalos partnereinél.

Fujifilm X-T3 Fujifilm X-T3
Fujifilm X-T3 [+]

Az elődmodellhez hasonlóan természetesen az X-T3 is X bajonettet használ, az új, X-Trans IV névre hallgató, aluláteresztő szűrő nélküli, hátsó megvilágítású szenzor azonban komoly előrelépés az X-Trans III-hoz képest. A 26,1 megapixeles felbontásra is képes érzékelő natív ISO tartománya 160 és 12 800 értékek között módosítható, elektronikus zárral pedig akár az 1/32 000 másodperces záridő is elérhető. Az új szenzorhoz új képfeldolgozó processzor is társul, az X Processor 4 a gyártó állítása szerint háromszor gyorsabb sebességre képes.

Fujifilm X-T3 Fujifilm X-T3
Fujifilm X-T3 [+]

Javítottak a hibrid autofókusz rendszer képességein is, a 2,16 millió fázisérzékelő pixel csaknem 100 százalékosan lefedi a szenzor területét, ezzel másfélszeres sebességnövekedést elérve az elődhöz képest, az érzékenységet akár -3 fényértékig feltornászva. Pontosították az arc- és szemfelismerést is, ezek a funkciók már AF-C módban is elérhetőek. A manuális élességállítást egy Digital Microprism nevű segéddel látták el, ami a régebbi tükörreflexes fényképezőgépek törőékes keresőjéhez hasonlítható. Fejlődött az elektronikus kereső is, a 0,5 hüvelyk képátlójú, OLED technológiájú EVF felbontása immáron 3,69 millió pixelre hízott, nagyítása azonban 75-szörösre csökkent. Az X-T2-höz képest itt már nincs szükség portrémarkolathoz a 11 képkocka/másodperc sebesség elérésére, ezen felül lehetőség van akár 20 és 30 képet készíteni másodpercenként, ebben az esetben viszont be kell érnünk 1,25-szörös képkivágással, cserébe nincs elsötétedés a képkockák között.

Fujifilm X-T3
Fujifilm X-T3 [+]

A videós képességek is fejlődtek, a vázon belül rögzíthetünk 4K felbontásban akár 60 FPS és 10 bites színmélység és 4:2:0 mintavételezés mellett, míg HDMI-n keresztül a 4:2:2 is választható opció, a két kimenetre történő rögzítés ráadásul egyidejűleg is lehetséges. Tömörítési eljárásból megkapjuk a H.265-öt, a videórögzítési ráta pedig All-Intra módban 400 Mbps is lehet. Elérhető egy új filmszimulációs mód Colour Chrome néven, a monokróm és Acros módokban pedig mostantól szabályozhatjuk az elkészült képek színhőmérsékletét is.

Fujifilm X-T3 videofelvétel
Fujifilm X-T3 videofelvétel (forrás: Fujifilm.com) [+]

Megmaradt az X-T2-nél is látott dizájn a dedikált tárcsákkal, a 3 hüvelykes, 3 irányban dönthető érintőkijelző, a dioptriarögzítő viszont már rögzíthető lett. A felvételeink tárolására kettő darab SDXC memóriakártyát használhatunk, a töltésre is használható USB csatlakozó Type-C kialakítású lett, kapunk microHDMI, mikrofon és fejhallgató csatlakozót, az akkufedelet pedig el is távolíthatjuk, ami videózás közben lehet nagy segítség. A 132,5 x 92,8 x 58,8 milliméteres kiterjedésű, megpakolva 539 gramm tömegű váz a fekete mellett elérhető a kicsit retrós ezüst színben is. Az X-T3 a W126S kódjelű akkumulátort használja, ezzel nagyjából 390 kép készíthető. Természetesen nem maradhatott ki a Bluetooth 4.2 és a 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi modul sem.

A Fujifilm újdonsága 529 990 forintos árcédulát kapott, 18-55 mm objektívvel együtt pedig 664 990 forintot kell a kasszánál hagyni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés